A nyaralás alatt olvastam el Ablonczy Balázs A visszatért Erdély című könyvét, amely az 1940 és 44 között Magyarországhoz visszacsatolt erdélyi területek krónikája. A könyvben szó esik a bevonuló magyar katonák és a magyar lakosság által végrehajtott állítólagos tömeges templomrombolásokról is. A történész előbb idézi a román vádakat, miszerint magyarok román templomok tucatjait rombolták le, majd megjegyzi, hogy a román történetírás utólag jelentősen eltúlozta ezeknek az incidenseknek a számát.

A templomrombolástól való román aggodalmakkal kapcsolatban Ablonczy egy félreértésből származó korabeli szóbeszédről is szót ejt. Eszerint 1941 júliusában arról érkezett hír a kisebbségek jogvédelmét biztosító német-olasz tiszti bizottsághoz, hogy az alsóbáni görög katolikus fatemplom falából dinamitrudak állnak ki, és a magyar hatóságok az épület felrobbantására készülnek.

A csattanó: a bizottság kiszállt, és a rudakról hamarosan kiderítették, hogy azok nem dinamitból, hanem vasból vannak, és az Á. T. I. betűjeleket viselik – azaz az Állami Térképészeti Intézet környéken tevékenykedő kartográfusainak szintjelei, amelyek még számos más házfalban díszelegtek.

Fotó: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!