Kocur Lászlótól, a pozsonyi Új Szó munkatársától kaptam 2013-ban egy levelet, amelyben arról számolt be, hogy a szlovák Facebook-falakat elborította egy felhívás, amit sok felvidéki magyar is megosztott.

“A státuszüzenetben arról van szó, hogy ha utcán síró kisgyereket látunk, aki azt állítja, elveszett, de tudja a lakcímét, mert az le van írva egy papírra, soha ne kísérjük haza, mert elrabolnak, főleg, ha fiatal lányok vagyunk.”

Az újságíró a szlovák rendőrséget is megkereste, ahol elmondták neki: Szlovákiában a rendőrség egyetlen ilyen ügyet sem tart nyilván.

Régóta keringnek hasonló legendák szerte a világban

A Snopes egy cikkéből kiderül, hogy Amerikában már évek óta keringenek a fenti figyelmeztetéshez hasonló történetek. E verziókban az áldozatot a “kisgyerek otthonának” csengőjébe vezetett árammal sokkolják, majd öntudatlan állapotában többen megerőszakolják.

A Snopes szerkesztői kételkednek abban, hogy ez egy valós módszer lenne fiatal lányok megerőszakolására: egyrészt mert a sztori fő elemeiben hasonlít más, alaptalan rémisztgető legendákhoz, másrészt mert e bűncselekménytípus elkövetői maguk szeretik kiválasztani áldozataikat.

Update | 2014 júliusában újra levelet kaptam Kocur Lászlótól, amiben arról értesített, hogy a Guta TV jóvoltából a figyelmeztetés magyar nyelven is megjelent. Innen aztán pár nap múlva törölték, de időközben más magyar szájtok is átvették. Augusztus elején Jadeyetől kaptam meg ezt a változatát:

“Rendőrségi felhívás! Újfajta célpontok vagyunk. Amennyiben bárki meglátna egy gyermeket, aki kiabálva sír, hogy elveszett, de tudja a címét, amit felírtak neki egy papírra és megmutatja nekünk, kérjük ne vigye el a gyermeket arra a címre semmilyen esetben sem! Rögtön riassza a rendőrséget, hogy segítsenek a gyermeknek ők! Ha mégis megpróbálná a gyermeket “hazaszállítani”, emberrablás vagy szervkereskedelem áldozatává válhat, mely egy jól szervezett nemzetközi maffiacsoport trükkje. Vigyázzunk a magunk és embertársaink testi és lelki épségére! Munkaügyi-, szociális- és családügyi Minisztérium”

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!