seal4

A szöveg szerint “az utolsó, huszonötödik tag, a parancsnok Job W. Price öngyilkosságot követett el“, de volt emellett “lezuhant helikopter, ejtőernyős-baleset és öngyilkosság” is. “Hogy egy speciálisan képzett különítmény minden tagja 1,5 éven belül meghal, véletlen egybeesés? Természetesen. Mi más lehetne… Nem összeesküvés-elmélet, csak egy puszta tény… a többit Te döntöd el…” – mereng a cikk szerzője, aki szerint arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy “egyáltalán megölték Bin Ladent“. “Hiszen valószínűsíthetően már évek óta halott volt. A CIA aztán éveken keresztül mutogatta egyik dublőrét a céljai igazolására. A végén a dublőrt a tengerbe, az akcióban résztvevő csapat tagjait pedig a másvilágra küldték” – írja a szerző, aki valójában csak fordító, de erről még később.

Mit lehet tudni erről az állításról?

– Először is néhány pontosítás: bin Laden likvidálását nem a SEAL Team 4, hanem a DEVGRU hajtotta végre (amit elődje után SEAL Team 6-nek is szoktak nevezni), a cikk mellé illusztrációként csatolt fotó pedig nem az egység hat tagját ábrázolja, hanem a SEAL Team Six: The Raid on Osama bin Laden című filmből származik.

– Az elmélet angol eredetije 2012 végén jelent meg a BeforeItsNews oldalon, és minden egyes alkalommal, amikor a sajtó újabb SEAL-tag haláláról számol be – legyen az bármelyik egység – újra életre kel. A cikk szerzője mindössze két résztvevőt nevezett meg konkrétan, de közben 20 feletti áldozatról beszél.

– Innentől kezdve – titkosított információkról lévén szó – minden az elméletgyártók malmára hajtja a vizet. Nem tudni ugyanis biztosan, pontosan hányan vettek részt a bin Laden elleni akcióban, és kik voltak azok név szerint. A New York Times beszámolója szerint 79 kommandós működött közre bin Laden likvidálásában, más források körülbelül 24-et említenek.

– Amit nagy biztonsággal és meglepetés nélkül elmondhatunk, hogy a bin Laden-akció óta eltelt több mint két évben haltak már meg SEAL 6-tagok (nevezzük most az egyszerűség kedvéért így az egységet), volt, aki bevetés közben, és volt, aki azon kívül. A legnagyobb csapás az egységet 2011 augusztusában érte, amikor hadművelet közben lezuhant a NATO egyik helikoptere. Az incidensben harminc amerikai (köztük állítólag 15 fő SEAL Team 6-katona) és hét afgán katona veszítette életét.

– Miután a tálibok magukra vállalták a merényletet, a NATO vizsgálatot indított annak kiderítésére, valóban ők vették-e célba a járművet. Egy nappal később ezt a NATO is megerősítette, két nappal később pedig az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnoka arról számolt be: megölték azt a nyolc tálibot, aki részt vettek a helikopter elleni támadásban (a tálibok ezt tagadták).

– Azt, hogy a SEAL Team 6 egység elhalálozott tagjai közül kik vettek részt a bin Laden-akcióban, nem tudni, az akkori sajtóértesülések szerint az áldozatok egyike sem.

– Ami a BeforeItsNews által konkrétan említett két katonát illeti: az öngyilkosságot elkövető Job W. Price nem volt tagja a SEAL Team 6-nak, ő a SEAL Team 4 egy parancsnoka volt. Az ejtőernyőzés közben életét veszítő Brett D. Shadle viszont valóban a SEAL Team 6 tagja volt, de az ő esetében sem erősítették meg, hogy részt vett-e bin Laden likvidálásában.

– A 20 fő körüli szám úgy jöhet ki az elmélet terjesztőinek, ha beleszámolnak minden olyan, a SEAL 6-tal adott időben kapcsolatban álló személyt, aki az elmúlt két évben meghalt; vagyis a helikopter-balesetben elhunyt SEAL 6 katonák számához (15 fő) hozzáadják az ugyanitt meghalt SEAL-es kiegészítő személyzetet (5 fő), a tavaly decemberben elhunyt Nicolas Checque-t és az ejtőernyő-balesetben elhalálozott Brett D. Shadle-t. Innentől kezdve már tényleg csak hit kérdése, kinek a verzióját fogadjuk el. Választ csak a speciális egység vezetőitől kaphatnánk, ők azonban nem tesznek közzé a bin Laden-akcióban való részvétellel kapcsolatos információkat.

– Mindenesetre az afganisztáni helikopter-balesetben elhunyt katonák családja közül három a mai napig a kormányt hibáztatja fiai haláláért, csak éppen más miatt, mint azt a fenti cikk sugallja (“az akcióban résztvevő csapat tagjait pedig a másvilágra küldték”). Ők nem összeesküvéssel vádolják Obamáékat, hanem felelőtlenséggel, amiért a bin Laden-akció bizonyos részleteinek nyilvánosságra hozatalával a SEAL Teamekre irányították a tálibok figyelmét, elsőszámú ellenséggé téve őket ezzel a terepen.

Fotó: Seal Team Six: The Raid on Osama Bin Laden

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!