gumitankok a második világháborúban

A harmincezresnek tűnő kamusereget valójában csak 1100-an alkották: a művészekből, illusztrátorokból, rádiósokból és hangtechnikusokból álló csapat felfújható tankokkal, vonuló sereg zajával és hamis rádióadásokkal tévesztette meg az ellenséget – olvasható az Origo cikkében.

The Ghost Army Trailer

This is the official trailer for the documentary film THE GHOST ARMY. It is now available on Netflix and Amazon Prime. To purchase a DVD, click here: http:/…

A legjelentősebb akciójukra állítólag a háború vége felé került sor, amikor el kellett csalniuk a németeket azért, hogy az amerikaiak át tudjanak kelni a Rajnán. A szellemhadsereg 1945 júliusában tért vissza az Egyesült Államokba, arra számítva, hogy Japán megtámadásakor is bevetik őket, erre azonban már nem került sor.

tank2

A megtévesztő manőverezés nem volt szokatlan gyakorlat a második világháborúban – derül ki a Spiegel korábbi cikkéből; mindkét oldal rendszeresen etette a másikat különféle manipulációkkal. A cikk szerzője szerint elképzelhető, hogy a fent említett rajnás átkelés során a gumitankoknak szerepük lehetett a szövetségesek sikerében, de a történet kapcsán rendre előjövő számról – vagyis hogy a kamucsapatok bevetéseinek köszönhetően 30-40 ezer szövetséges katona menekült meg – már szkeptikusan nyilatkozott az általa megkérdezett történész. Szerinte a német jelentésekből nem derül ki, hogy a kamualakulat több mint másfél tucat akciója befolyásolta volna a nácik lépéseit. A németeknek ugyanis ezekben az időkben már nem nagyon volt erejük repülős felderítéseket indítani, így a gumiseregnek nem sok szerepe lehetett – véli.

Ugyanebben a cikkben arról is szó esik, hogy – bár a dokumentumfilm fent látható trailerjében arról írnak, az ellenfél megvezetése igencsak veszélyes lehet az átverés kivitelezői számára – világháborús viszonylatban nem sok ennél biztonságosabb alakulat lehetett: az ezerfős kamucsapat ténykedése mindössze két halálos áldozattal járt.

gumitankok a levegőből

Az amerikai speciális egység létezésére 1985-ben derült fény, amikor az egyik katona, Arthur Shilstone felfedte a történetet a Smithsonian magazinnak. A szellemhadseregről Rick Breyer készített dokumentumfilmet, amelyet május 21-én mutatott be az amerikai PBS csatorna, The Ghost Army címmel. A “művészkatonák” fotóiból és egyéb munkáiból kiállítás is nyílt a New York-i Edward Hopper House galériában.

Arthur Shilstone egy festménye például azt a pillanatot örökíti meg, amikor két francia biciklis csodálkozva nézi, ahogy négy amerikai katona a szigorú tilalom ellenére felemel egy 40 tonnás – valójában csak 40 kilós – tankot. Shilstone emlékezése szerint – aki maga is részt vett a kamucsapat akciójában – az eset valóban megtörtént, s erről a film készítőinek is mesél.

gumitankok rajzon

When an Army of Artists Fooled Hitler
The Ghost Army – a dokumentumfilm honlapja
Geheime Kriegstaktik: Aufmarsch der Gummiarmee

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!