Az egyik legismertebb eredetverzió szerint a sárga szmájli atyja egy Harvey Ross Ball nevű, massachusetts-i grafikus-reklámszakember volt, aki 45 dollárért és közel tíz perc munkával alkotta meg a jelet egy életbiztosítással foglalkozó társaság számára 1963-ban. Bár az eredetileg belső használatra szánt jelvény hamar sikeressé vált, sem Ball, sem a megbízó vállalat nem védette le a jelet – olvasható a Smithsonian dizájnblogjának rövid összefoglalójában.

Szmájli eredete

Ez csak a hetvenes évek elején jutott az eszébe egy philadelphiai testvérpárnak, Bernard és Murray Spainnek. Mivel tisztában voltak vele, hogy ki a dizájn kiötlője, az egyszerű rajzhoz hozzáadtak egy ugyanilyen egyszerű szlogent, a “Have a Happy Day”-t. E szöveg-rajz kombó 1971-es levédését követően aztán csak jelvényből több tízmillió darabot adtak el a vietnami háborút megszenvedő lakosság felvidítására.

első szmájlik egyike

A Smithsonian blogja Franklin Loufrani francia újságírót is megemlíti cikkében, aki előbb a France Soir lap jó híreit jelölte ezzel – az általa Smileynek nevezett – jellel a hetvenes évek elejétől, majd Smiley Company néven pólógyártó céget alapított.

A vállalatot óriásivá tevő Nicolas Loufrani – Franklin fia – egyébként nemcsak kétségbe vonja az amerikai eredetet (ennek alátámasztására cége honlapja egy közel 4500 éves, francia barlangban talált kőszmájli képét is közli), hanem úgy gondolja, a jel egyszerűsége miatt nem is nagyon érdemes szerzőségről beszélni. A jogvédelmet viszont annál fontosabbnak véli: az idők során több mint száz országban levédette az emotikont. Amerikában is megpróbálta, de ott – a Walmart ellenkezése és közbelépése nyomán – csak a pénzét pazarolta perekre.

Ami a jel elektronikus változatát illeti

Egy közismert történet szerint a szmájli online verziójának atyja Scott Fahlmann, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem professzora. Ő vetette ugyanis elsőként a képernyőre az online humor jelképeként a kettőspont-kötőjel-zárójel kombinációt :-).

Ez a Snopes szerint ebben a formában ugyan igaz, de a kijelentés úgy is ismert, hogy Fahlmann a szmájli illetve az írásjelekkel jelölt emotikonok atyja.

Ez a két állítás azonban már hamis. Előbbi a fent idézett példák miatt sem igaz, utóbbit pedig – többek között – a Reader’s Digest egy 1967-es cikke teszi valótlanná, amelyben egy leveleiben -) emotikonokat használó nagynéniről esik szó.

A cikk végéről nem maradhat el a Forrest Gump – természetesen fiktív – szmájli-keletkezéstörténete sem:

Forrest Gump Have a Nice Day

Scene from Forrest Gump when he helps develop the Smiley Face Logo.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!