A The Atlantic szemlézte James Bridle bejegyzését az egyik legismertebb drónfotóról, amely nemcsak hogy repülés, hanem egyenesen akció közben mutatja a rejtélyes harci fegyvert. A mára ikonikussá vált képpel azonban komoly bibi van: kicsi az esélye, hogy egy szupertitkos drónakcióban bárki is jelen lehetne; a drónháború nem a második világháború és nem is Vietnam, ahol minden harci árokban csücsült egy fotós – mutat rá a The Atlantic cikke.

James Bridle utánakapart egy kicsit a “fotónak”, és megállapította: a felvétel valójában egy számítógéppel generált, majd szépen kiphotoshopolt kép. Szinte semmi sem eredeti: valós Reaper drónok fotóival összehasonlítva a felvételt például azonnal kiderül, hogy egy elnagyolt számítógépes modellt láthatunk. Ezen felül a drónon látható jelzések is kitaláltak: a 85 például 1985-ös rendelést mutat, akkor azonban még nem voltak Reaperek. Az írásból az is kiderül, hogy a hátteret a szerző a Flickerről vadászta, és Photoshoppal gyúrta össze a renderelt drónnal.

Egy kis olvasói segítséggel a szerző is meglett: Michael Hahn 2009-ben készítette a képet, majd lőtte fel pár oldalra. “Soha nem láttam még lövedéket kilövő drónról készült képet, ezért döntöttem úgy, hogy csinálok egyet” – nyilatkozta Hahn a The Atlantic-nek.

mododron

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!