Megint úgy született egy bejegyzés, hogy mást kerestem a Nemzeti Sportot megelőző magyar sportsajtóban, amikor ezekre a mondatokra bukkantam:

“Lassanként bizony szedi a kedvelt angol játék halálos áldozatait a tanulóság köréből. Minden egyes esetben a napilapok mértéktelen haraggal támadnak az iskolának” – írta pár évvel a labdarúgás hazai meghonosítása után, 1901. november 30-án a Herkules: Testgyakorlati közlöny. Kíváncsi voltam, miféle halálesetekről lehetett szó, ezért visszatekertem egy kicsit a lap archívumában.

Az első halálos áldozat

“Mi a játéknak jeles tulajdonságai mellett már jó előre figyelmeztettük az iskolákat a játék veszélyeire, sőt halálos balesetekre is, de nem gondoltuk volna, hogy oly hamar és éppen mindjárt a tanulók közül vegye ez idegen játék áldozatát. A napilapok közlése szerint egy gymnasiumi tanuló a labdarúgásban kapott gyomorrúgás következtében meghalt” – írták a Herkules szerkesztői 1900 márciusában, A labdarugó játék első halottja című vezércikkükben. Az eset kapcsán a lap indítványozta, hogy a focit tiltsák be a legkisebbek számára, és csökkentsék valahogy az összecsapások szenvedélyességét. Utóbbit szerintük az iskolák közötti versengések elszaporodása indukálta, amiről nem egy alkalommal a sajtó is beszámolt, tovább szítva ezzel a hangulatot.

Május 31-én a lap újra foglalkozott az üggyel, ennek apropója pedig az volt, hogy egy fővárosi bizottsági tag a szerinte életveszélyes iskolai foci betiltását követelte (mint az egy későbbi híradásból kiderül, Del Medico Ágoston személyesen is érintett volt az ügyben, miután fia megsérült egy focimeccs során). A Herkules ugyan nem támogatta a játék általános betiltását, de szerkesztői megjegyezték: ők ezt se nagyon bánnák, ha a foci visszaszorítása a magyar játékok – például a kótya – felé terelné a gyerekeket.

A lap a Magyar Athletikai Szövetség ügyben kiadott álláspontját is közölte, amiben a szövetség kiállt a futball mellett. Az írás szerint a sportág semmivel sem veszélyesebb a többinél (például a kerékpározásnál vagy a vívásnál): öt év alatt körülbelül négy komolyabb balesetet jegyeztek fel, ami – tekintve, milyen sokan fociztak már akkoriban – nem tekinthető magas számnak. “A footballjáték 1000 embernek használ és egynek árt és ez az arány nem a játék eltörlését, hanem annak fokozott felkarolását teszi kivánatossá” – érveltek a MASZ-nál. A beadvány nem zárkózott el attól, hogy a legkisebbeket ne engedjék focizni, de a szabályok módosítását vagy a játék betiltását határozottan ellenezte.

Fővárosi közgyűlésben az iskolai fociról

A lap ezt követően június 15-ei számában közölte a fővárosi közgyűlésen elhangzott vita kivonatát. A Herkules szerkesztője megint csak nem kommentált, de ez esetben sem hagyta ki a ziccert, hogy ne húzza elő a korábban már emlegetett kótyát, a múlt és – szerinte – a jövő magyar játékát. A nagy érdeklődés mellett megtartott ülésen Del Medicóval szemben többen is védelmükbe vették a futballt.

Polónyi Géza szerint a betiltással Magyarország “anachronizmust” követne el, és lemaradna a többi nemzettől. Polónyi – akitől Del Medico fent kifejtett érintettségét is megtudhattuk – megértését fejezte ki az indítványtevő apa érzelmeit illetően, de egy hasonlattal rögtön vissza is vágott. “Három lovaskatona fiam van, azért ha egyik leesnék a lóról, még nem kérném a lovaglás eltiltását” – mutatott rá Del Medico elméletének visszásságára. Az ülésen Berzeviczy Albert is felszólalt, rámutatva, hogy “ha ma irtóháborút inditanak a football ellen, holnap másik sport ellen folytatják”.

Néhányan ugyan a “skót parasztok játékaként” és “ripőkök dulakodásaként” jellemzett foci betiltása mellett is felszólaltak, de végül a közgyűlés elutasította Del Medico javaslatát, és a foci maradhatott az iskolákban. A sors iróniájaként a Herkules hamarosan egy szemvesztéssel járó vívóbalesetről számolt be a címlapján.

(Megjegyzés: az illusztrációként használt fortepan.hu fotó nem korabeli, az 1940-es években készült.)

Update: Szegedi Péter jelezte a Facebookon, hogy narancsos cikkeiben feldolgozta a leghíresebb felnőtt haláleseteket, cikkeit itt és itt és itt érhetitek el.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!