A feltételezések szerint a második világháború végnapjaiban – mai árfolyamon – 350 milliárd forint értékben süllyesztettek aranyat és platinát a nácik a tó fenekére, nehogy a kincs a szovjetek kezére kerüljön. A héten egy izraeli kincsvadász, Yaron Svoray a német hatóságok támogatásával, a legkorszerűbb hanglokátorral és radarral kezdett neki a tavi nyomozásnak – írja az MTI.

A legendát elsősorban egy hajdani szemtanú, Eckhardt Litz vallomása élteti. Litz a háború után a szövetségesek egy bizottságának azt mondta, hogy látta, amint 30 rab nehéz ládákat cipel a tó mellett parkoló teherautókról egy kompra. A hajó azután a tó közepére ment, ott a vízbe dobálták a ládákat, majd visszatért a partra, ahol a rabokat megölték – vallotta Litz.

Svoray nem az első, aki megpróbálja meglelni a Stolpsee kincsét. Az 1980-as években a keletnémet titkosrendőrség katonai búvárokkal kutattatott a ládák után (lásd az oldalsó képet), két éve pedig üzletemberek egy csoportja próbálkozott, de hiába – idézi az MTI a The Daily Telegraphot.

Forscher aus Israel sucht Nazi-Gold (Bild)
Israelischer Forscher sucht Nazi-Gold im Stolpsee…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!