A legenda alapverziójában egy idős hölgy álldogál a liftben. Egyszer csak egy nagy fekete férfi száll be, aki mogorván arra kéri a nőt, üsse be neki a negyedik emeletet (“Hit four”). Ezt a nő félreérti (“Hit the floor” – “földre!”) és ijedtében a padlóra veti magát. A férfi – mint később kiderül – Michael Jordan (más verziókban Eddie Murphy, Magic Johnson, O.J. Simpson, Lionel Richie), aki kárpótlásul kifizeti a megrémült asszony szállodai számláját.

A sztori Michael Jordanen kívül számos fekete hírességgel ismert. A gáláns férfi szerepében a nyolcvanas években a baseballos Reggie Jackson tűnt fel, majd az amerikaifocista O.J. Simpson, még később az énekes Lionel Ritchie, a színész Eddy Murphy és a másik kosaras legenda, Magic Johnson. A történet színhelye egyes változatokban Las Vegas, másokban Atlantic City, esetenként New York. Az egyik verzióban a rettegő, idős nő egyedül van a liftben a fekete férfival, a másikban utóbbi testőrei gyűrűjében, vagy fékezhetetlen kutyájával lép be. A kutya neve Lady vagy Whitey, ami lehetővé teszi a “Sit, Lady!“ és a Sit, Whitey!” parancsok félreértelmezését.

Lady Dog

A legenda egy 1997-es, Eddy Murphys változatának főszereplője Karen, az egyszerű háziasszony, aki életében először jár Las Vegasban, és mindjárt egy vödör negyeddollárossal távozik a kaszinóból. Amikor liftbe száll, hogy nyereményével szobájába menjen, négy megtermett fekete férfi préseli be magát utána a fülkébe. Az egyik felszólítja, hogy nyomja be a gombot, mire a nő ijedtében elejti a vödröt. (“Hit the floor, lady” – szól az eredeti kérés, ami úgy is értelmezhető, hogy “Nyomja a szintet, amit szeretne” és úgy is, hogy “Földre, asszonyom!”.) A férfi nagy röhögés közepette segít összeszedni a szétgurult érméket. Később egy tucat vörös rózsa érkezik a nő szobájába, és minden szálra egy százdolláros van tűzve. A kísérőüzenet így szól: “Köszönöm, évek óta nem nevettem ilyen jót. Eddie Murphy”.

A szóbeszédről egy alkalommal Eddie Murphy is szót ejtett a Snopes által idézett, 1996-os Parade Magazinos nyilatkozatban. “Van egy történet, miszerint liftben utaztam tíz testőrrel. Az egyik odafordult a fülkében álló idős nőhöz, hogy nyomja be a gombot, mire ő ijedtében a földre vetette magát. Állítólag gyorsan felsegítettük, virágot küldtem neki és kifizettem a szállodai számláját. No, ez sosem történt meg! De amikor ezt mondom, mindig megcáfolnak: ‘igenis megtörtént. Az unokatestvérem ott volt’.

A városi legenda eredetét Jan Harold Brunvand legendakutató a hetvenes években sikerrel futó Bob Newhart Show egy tréfás jelenetére vezeti vissza. Ennek egyik, 1973-as adásában egy nagydarab, fekete férfi igyekezett fegyelmezni ebét, azt kiáltva: “Sit, Whitey!”, mire a kutya is és a másik szereplő is leült. A Snopes szerint azonban a legenda alapjául szolgáló történet még régebbi. A The New Yorker-ben például már 1937-ben megjelent egy írás, miszerint Tom Wolfe amerikai író egy reggel egy nővel és annak nagydarab kutyájával utazott a liftben. Az eb fel-felugrált az íróra, összenyalta az arcát, mire az egy idő után eltolta magától. Erre a nő fennhangon ezt kiáltotta: “Wolfe, te ocsmány állat”. Thomas Wolfe nem szólalt meg, de forrt benne a düh. Később persze kiderült, hogy az eb neve volt Wolf, és a nő a kutyát, nem pedig az írót utasította rendre.

Míg azonban ez a történet egy szimpla félreértést jelenít meg, aminek nincs társadalmi következménye, a modern változatokból nem nehéz kihallani a rasszista felhangot. A Snopes szerint a liftbe lépő híresség egyetlen mesélt verzióban sem volt fehér férfi, hiszen épp a bőrszín volt az, ami a félrehallást kiváltotta. Ez volt az, ami az előítéletek mentén vészüzemmódba kapcsolta a történet főszereplőjét, és a többféleképpen értelmezhető mondatot – helytelenül – egyértelműsítette.

Update | A László által a Facebookon kitett filmjelenet szintén távol van a lifttől, a fekete celebtől és az öreg nénikétől, de az alappoént felhasználja:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!