Nem sokkal azután, hogy XVI. Benedek pápa bejelentette lemondását, amit Angelo Sodano bíboros “derült égből villámcsapásnak” nevezett, villám csapott a Szent Péter-bazilikába. Az eseményről fotók és videók is készültek, így nincs okunk kételkedni benne.

A két esemény közötti kapcsolat azonban inkább hit kérdése – én meg itt azt vallom, részemről “mindenki hihet abban, amiben csak akar”. A képek keletkezésének körülményei alapján döntse el mindenki maga, különleges eseménynek számítanak-e a fentiek.

A fenti képet készítő fotós, Alessandro Di Meo elmondása szerint tudatosan ment ki a pápa lemondását követően ezt a szimbolikus fotót megcsinálni, miután észrevette a vihar első jeleit. Körülbelül negyven percet próbálkozott a mostoha körülmények között a legkifejezőbb felvétel megalkotásán. Sokáig úgy tűnt, pechje lesz, mert amikor a villám először a kupolába csapott, épp objektívjét pucolta az esőcseppektől. Ő azonban nem adta fel, és kivárta, amíg az általa elképzelt esemény másodjára is létrejött.

Nála többet dolgozott az ügyön az AFP fotósa, Filippo Monteforte, aki elmondása szerint két órát várt a pillanatra a hideg esőben 50-es objektívjével. Ő is tisztában volt vele, hol van a bazilika villámhárítója, ezért abba az irányba fókuszálta gépét – de még így is csak a második villámot sikerült elkapnia.

Ami a természet és a templomok kapcsolatát illeti: a Discovery szerint a villámok gyakorta csapnak bele templomok tetejére helyezett vallási szimbólumokba (vagy a mellettük lévő villámhárítókba), azok ugyanis általában a környék legmagasabb pontján állnak. A riói Megváltó Krisztus szobrába 1931-es építése közben például többször is belecsapott a villám.

Korábbi vatikáni villámcsapásos képet én nem találtam, de – mint azt a fenti két történet is mutatja – még profi fotósoknak sem könnyű ilyet lekapni. A turisták meg viharban általában mást csinálnak: szaladnak valami biztonságos helyre.

Ha ti találnátok korábbi hasonló képet, a hozzászólások közé illesszétek be.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!