1964. február 9-én volt a médiatörténet egyik legnagyobb eseménye: a Beatles első amerikai turnéja alkalmából szerepelt az Ed Sullivan Show-ban. Az adást New Yorkból sugározták és 73 millió nézőt szegezett a képernyők elé USA-szerte. Zenekar fellépését azóta sem nézte soha ennyi néző Amerikában. A legenda szerint a közvetítés ideje alatt egyetlen egy bűncselekmény sem történt New Yorkban, ahol egyébként átlagosan kevesebb, mint percenként történt erőszakos cselekmény a hatvanas években” – szól az alábbi videó kísérőszövege.

The Beatles on the Ed Sullivan Show

The final of The Beatles’ first three Ed Sullivan Show broadcasts had been pre-recorded back in New York City at the beginning of their trip. For this show (…

A Snopes elemzése szerint a Beatles Ed Sulivan show-beli páros fellépését – a műsor elején és végén – körülbelül 73 millió tévénéző látta, ami a teljes amerikai lakosság 38 százalékát jelentette akkoriban. Így aztán nem is csoda, hogy hamar lábra keltek mindenféle legendák. Egyes verziók szerint New Yorkban, más változatok szerint egész Amerikában nem követtek el bűncselekményeket a műsor ideje alatt, azaz este 8 és 9 óra között.

Ironikus módon azonban a legenda nemcsak hogy nem igaz, de eredeti formájában inkább volt cinikus megállapítás, mint bók. Elkövetője pedig a Washington Post egy munkatársa volt, aki pár nappal a Beatles tévébeli fellépése után úgy nyilatkozott: a brit zenekar amerikai látogatásának egyedüli pozitívuma az volt, hogy az Ed Sullivan show egy órája alatt még egy dísztárcsát sem loptak el az országban.

Ez a mondat transzformálódott aztán dicséretté, majd ténnyé, később pedig nem egyszer a hírbe hozott zenészek is terjesztették magukról. Pedig még csak igaz sem volt, legalábbis ha hihetünk a Washington Post pár nappal későbbi írásának. Hogy egy bűncselekmény éppen az adott órában vagy később történt, nehéz megállapítani, mindenesetre az újság arról számolt be: egy alexandriai lakosnak, aki épp a műsor idejére parkolt le egy egyházi tulajdonú helyre, mind a négy dísztárcsáját ellopták.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!