Egyébként nemcsak a 10:10 (néha a 10:08), hanem ennek ellenpárja, az 1:50 is gyakori beállítás, sőt, órától függően bármilyen más állással is találkozhatunk – a lényeg, hogy a mutatók ne fedjenek el fontos elemeket, és ne másszanak nagyon egymásra.

A Die Zeit legendavadász oldalának egy olvasója azonban ennél is továbbment, és afelől érdeklődött, igaz-e a legenda, miszerint a mutatók nevető beállítása eladásösztönző hatású. Németországban ez népszerű legenda lehet, mert a jénai egyetem pszichológia hallgatói 2007-ben tesztelték is ezt a bújtatott üzenetes elméletet. Bizonyos órákat nevető, illetve szomorkodó állásba tekertek (3:40), a két állás kiváltotta hatás között azonban nem mértek számottevő különbséget.

Elsőként egyébként állítólag a japán Seiko gyár adta ki utasításba a 60-as években, hogy óráikat 10 óra 8 perc 42 másodperces állapotban kell fényképezni. A Die Zeit legendavadásza szerint persze igazi szimmetria 10:09:13-as állásnál jönne össze, itt azonban a túl közeli perc- és másodpercmutató látványa okozna némi vizuális kellemetlenséget.

Az alábbi reklámfotón – amit a PS Disasters oldalon találtam – nem a mutatók, hanem a könyök állása okozta a fő problémát a photoshopvadászok számára.

Swatch

Update: Amerikában ismert egy olyan legenda is, miszerint a beállítással a Lincoln elleni merénylet időpontjára emlékeznek, de a Snopes ezt elegánsan megcáfolja.

Zeigen Uhren in Anzeigen ein “lächelndes Gesicht”?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!