A többek között a Dallas-ból, a Született feleségek-ből és a Nem vénnek való vidék-ből kivágott képkockákon a szereplők egy újságot lapoznak. Méghozzá minden bizonnyal ugyanazt, legalábbis a mindenhol megjelenő női fejből erre következtethetünk.

prop1

A híres kellékmagazinnal a Mental Floss magazin is foglalkozott, megjegyezve, hogy a kamu újságra többek között a szerzői jogi bonyodalmak, és az ezzel kapcsolatos adminisztrációs feladatok és pluszköltségek elkerülése érdekében van szükség. Olcsóbb 15 dollárt kifizetni egy ilyen kamuújságért, mint engedélyért kuncsorogni például a New York Times szerkesztőségében.

A jelenség széles körben 2009-2010 körül kapott nagy figyelmet. A Slate cikke szerint a szóban forgó lapot az 1915-ös alapítású Earl Hays Press adja ki (amely cég ugyanilyen sörökkel, könyvborítókkal és poszterekkel is foglalkozik), és ezt a lapszámot a 60-as években nyomták először.

A felhasználó által kivágott részletek nem mindig ugyanazok, csak elemeikben hasonlítanak. A címlap általában üres, és a megrendelő igénye szerint feliratozható, a lapok belseje azonban többnyire egyezik.

prop2

Ami a Nem vénnek való vidék című fimből származó lapot illeti: a Slate szerint Tommy Lee Jones ugyanazt a számot tartja a kezében, ami előtte az asztalon is szerepel; valószínűleg két ugyanolyan számot gyúrtak egybe azért, hogy vastagabbnak látszódjon a lap. (Én első pillantásra nem látom, hogy ez miből derül ki, de ha valakit ennél mélyrehatóbban érdekel, a filmben 1:26:13-nál jelenik meg az újság.)

lee_jones

Persze van olyan is, amikor egy-egy sorozatban, filmben valódi lapot olvasnak a szereplők, a Slate a Maffiózókat említi, amelyben a főszereplő minden reggel Newark Star-Ledgert olvas.

Update: Péter, Eszter és Orsolya jelezték, hogy a Sorozatjunkie külön kategóriában gyűjti e felvillanásokat, ahol további részletek is kiderülnek a lapról. Többek között az is, kicsoda a nő a fényképen.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!