Greg hívta fel a figyelmem a Guardian egyik cikkére, amelyben arról írnak, hogy Pakisztánban az emberek jelentős része a meddőséggel hozza összefüggésbe a jódozott sót, és éppen ezért kerülik.

E tévhitnek is köszönhető, hogy a közel 200 milliós ország lakosságának a fele jódhiányban szenved. Ráadásul, ami a terhességeket illeti, a jódhiány következtében éppen hogy nő a spontán abortuszok és halva születések száma. Nem utolsósorban szellemi visszamaradottságot, aránytalan törpeséget és golyvás megbetegedéseket okozhat.

Egy terhes nő számára a jódpótlás főleg a terhesség második és harmadik harmadában, valamint a szoptatás alatt rendkívül fontos, mivel a magzatnak még nincs saját hormontermelése – mondta el néhány éve Szabolcs István, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezető professzora az MTI-nek.

Jóhiszemű propagandából konteó

A pakisztáni tévhit terjedését a Guardian cikke egy közel húszéves összeesküvés-elméletre vezeti vissza. Ennek alapja feltételezések szerint egy jóhiszemű tévés kormánypropaganda volt, amely a születések számának folyamatos növekedésére reflektált. A kommunikációs hibát a tévés prezentáció készítői ott követték el, hogy túl közel tették egymáshoz a születés előtti gondoskodás és a családtervezés kérdéseit elemző diákat, s a két dolog összemosódott az emberek fejében. A figyelmetlen nézők tévesen azt hihették, a jódbevitel ajánlása már maga a népességszabályozás, ergo a jód terméketlenséget okoz.

A tévhitből gyorsan paranoid összeesküvés-elméletek születtek: az egyik szerint a jód ajánlása egy jól ismert nemzetközi próbálkozás a muszlimok népességnövekedésének csökkentésére. Az eredmény: 2001-re a pakisztániaknak csupán 17 százaléka mert jódozott sót fogyasztani, szemben például a bangladesiek 78 százalékos fogyasztási rátájával. Azóta ez az arány javult ugyan, de a pakisztániak közel harmada még mindig nem nyúl a jódozott sóhoz.

A pakisztáni problémát persze hiba lenne csak a szóbeszédre fogni, az csak súlyosbította a természeti adottságot, hogy az ország talaja az állandó áradások és erózió miatt jódban amúgy is szegény. A nyugati szakértők aggódása pedig csak olaj a tűzre, ami tovább erősíti a fanatikusok paranoiáját. Miért olyan fontos nekik a mi egészségünk; csak nem így akarnak rábírni minket arra, hogy kevesebb gyerekünk szülessen? – kombinálnak sokan arrafelé. A teória egyébként főleg vidéken és fejletlen területeken népszerű, ahol nem egyszer maguk az orvosok javasolják a jód mellőzését.

Fotó: Luis Eduardo Cuevas / sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!