Igencsak meglepődtek a chicagói egyetemen a minap, amikor postai küldeményben megkapták annak a naplónak a másolatát, amit Indiana Jones Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben használt. Miután az egyetem publikálta a sztorit, az internet népe spekulációba kezdett: volt, aki hoaxra gyanakodott, volt, aki egy ARG-játék részeként tekintett a küldeményre, mások a Lucasfilm promóakcióját  sejtették a háttérben (nem derült ki, a produkciós iroda miért pont most akarta volna 1981-es filmjét reklámozni), megint mások szerint art abandonmentről van szó (bocsánat, de erre sem találtam magyar szót, erről a jelenségről van szó). Garrett Brinker egyetemi vezető pedig abban bizakodott, hogy egy felvételre pályázó fiatal akarja kreativitásával felhívni magára a figyelmet.

Az intézmény mindenesetre felvette a kapcsolatot a Lucasfilmmel és egy eBay eladóval, aki Indiana-replikák értékesítésével foglalkozik. Utóbbitól megtudták: egyik küldeménye útban Guam és Olaszország között kiesett a postai csomagolásából, és nem érkezett meg olasz rendelőjéhez. Mivel a replikakészítő küldeményeit kettős csomagolásban adja fel – egy boríték a rendelő címével, és egy belső, díszboríték a chicagói egyetem címével, ahol a film szerint Indiana Jones és történetbeli mentora, Abner Ravenwood tanított -, a hawaii posta e második borítékon látható címre továbbította az elveszett küldeményt. Az egyetemnek eljuttatott csomagoláson látszik, hogy a chicagói irányítószámot kézzel írták rá a postai alkalmazottak – számol be az esetről a Wired.

IndyJournal

Soha jobb véletlen PR-t egy ebayes eladónak. Gondolom, hogy bánkódhat, hogy a baleset nem kicsivel korábban, a karácsonyi ajándékvásárlási láz nyitányán történt. Mindenesetre az eladó felajánlotta az egyetemnek, hogy megtarthatja az elveszett példányt, mivel annak amúgy is ott a helye az intézmény múzeumában.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!