Az Adam Savage és Jamie Hyneman által vezetett mítoszirtók már tíz éve kutatják a városi legendákat a Discovery Channel Állítólag… című sorozatában. A magyar nézők nyolc éve követhetik a sorozatot, melynek októberben legújabb részeit is láthatják.

A magyar Discovery Channel az Állítólag… eddigi részeiben kivizsgált mítoszokat kvízjátékos formában összegyűjtő microsite-ot készített. Az oldal folyamatosan bővül, segítségével jelenleg több mint ötven városi legenda valóságtartalmát ismerhetjük meg játékos formában.

Az évfordulóra infografika is készült, mely tanulsága szerint a tíz év alatt 187 epizód készült a sorozathoz, és ezekben a különkiadásokkal együtt 218 óra alatt összesen 833 mítoszt vizsgáltak meg a műsorvezetők. Azt is bekerült az infografikába, hogy robbanóanyagból és az ezermesterek svájci bicskájából, a Duct Tape-ből mennyit használtak fel az elvégzett kísérletek során.

És akkor a nyereményjáték:

Az alábbi öt állítást már kivizsgálták a mítoszirtók, nektek annyi a dolgotok, hogy megírjátok nekünk mindegyik valóságtartalmát. A válasz lehet „igaz”, „hamis” vagy „lehetséges”.

Az állítások pedig:

1. Ha kávét iszunk, könnyebben kijózanodunk.
2. A diétás kólával kísért Mentos szétrobbantja a gyomrot.
3. Többféle italtól másnaposabb leszel.
4. Ezer méh meg tud emelni egy laptopot.
5. A leejtett pirítós mindig a vajas felére érkezik.

Ha szorgosan klikkeltek, a kérdésekre a mitoszirtok.hu oldalon megtaláljátok a helyes válaszokat, melyeket nevetekkel és postacímetekkel együtt az urbanlegendsmail@gmail.com címre várjuk. A helyes megfejtők között két hét után sorsolunk ki 10 darab ilyen pólót.

UPDATE: ma megtörtént a sorsolás, íme a nyertesek listája. Gratula mindenkinek!

Barta-Vámos Patrik, Eger
Marczel Dávid, Budapest
Lovasi Péter, Budapest
Bekes Dániel, Zalaegerszeg
Angyal Ágnes, Cegléd
Kalandos István, Székesfehérvár
Tóth Barna, Nyírtelek
Kardos Lajos, Győr
Kőműves Zoltán, Érsekvadkert
Horváth Péter, Kaposvár

AZ ÁLLÍTÓLAG… OKTÓBERBEN IS KEDDENKÉNT 21 ÓRÁTÓL LÁTHATÓ, CSAK A DISCOVERY CHANNEL MŰSORÁN.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!