Régen egy ilyen legenda leleplezéséhez vagy megerősítéséhez archívumok mélyére kellett volna ásni, ma ott van a YouTube. A Casino Royale 1954-es tévés verziója is fent van (volt, azóta leszedték), és – hála a gyorsléptetés funkciónak – hamar kiderülhet: Peter Lorre “felemelkedését” már csak azért sem láthatjuk, mert a film legvégén hal meg, közvetlenül a műsorvezető bejelentkezése előtt.

Megtörtént viszont a leadben leírt malőr egy a Bond-tévéjátékhoz időben igen közeli, másik élő tévéműsorban, a CBS-csatorna ugyanezen sorozatához tartozó Raymond Chandler darabban. A The Long Goodbye-ban látható baki elkövetője Tristram Coffin volt, és bár e jelenetről nem találtam videót, a Snopes idéz néhány korabeli cikket a malőrről.

Eszerint Coffin egy takaró alatt feküdt, szerepe szerint halottan, a körülötte állók pedig éppen róla – a hulláról – beszéltek, amikor egyszer csak felkelt és kisétált. A jelenet aktív színészei szerencsére nem estek ki a szerepükből, s folytatták párbeszédüket, mintha mi sem történt volna – tévénézők ezreit megdöbbentve.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!