A 2009-ben az év angol szavai közé beválasztott birther azokat az összeesküvéselmélet-hívőket tömöríti, akik szerint Barack Obama valójában nem az Egyesült Államokban született, így elnök sem lehetne. Az évek óta tartó vita odáig fajult, hogy 2011 áprilisában a Fehér Ház kénytelen volt nyilvánosságra hozni Obama születési anyakönyvi kivonatának teljes hitelesített másolatát.

A legújabb és ennél jóval bizarrabb szóbeszéd szerint az amerikai elnök édesanyja, Stanley Ann Dunham eredeti születési anyakönyvében a “Stanley A Dunham Jr” név szerepelt, és Obama későbbi anyja férfiként volt jelölve benne. A rágalom terjesztői azzal se nagyon foglalkoznak, hogy Obama anyja hogyan adhatott volna életet két gyereknek átoperált férfiként.

A híresztelés a Snopes szerint két egymástól független információból gyúródhatott össze. Az egyik elem az anya férfias neve, amiről az MTI korábban – a New York Times-ra hivatkozva – így írt:

“‘Apám fiút akart, de engem kapott’ – mondta egy ízben Obama édesanyja, aki a keresztségben a Stanley Ann Bornham nevet kapta. A Stanley-t (a fiút óhajtó apa által eredetileg kiválasztott nevet) az érettséginél hagyta el”.

A másik adalék a rágalommixhez egy 2012-es sajtóértesülés lehet, amely azt állította: Obamára gyermekkorában egy magát nőnek érző, Evie névre hallgató férfi vigyázott Indonéziában (lásd a jobboldali képet). A férfi most mélyszegénységben él, egykori védence elnökké választásáról pedig állítólag az újságból szerzett tudomást.

Ha ez így megy tovább, az elnökválasztásig az is kiderül, hogy Obama valójában NŐ! A fotók mindenesetre már megvannak ehhez az elmélethez is, lehet válogatni.

Nyitó kép: Fotó: History in HD / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!