Kilencszáz bejegyzés felé közeledve néha már nekem is meg kell néznem, foglalkoztam-e egy adott sztorival. Amikor a Facebookon Adél az alábbi, általa a minap újra hallott legendára hívta fel a figyelmem, rögtön rákerestem a kulcsszavakra, de nem találtam semmit. Így hát íme a történet egy fórumbeszélgetésből kimásolva:

“Igaz sztori, egy ismerősöm ismerősével! (gondolom megosztom veletek, csakhogy ne álljatok szóba idegenekkel XD ) szal: egyik barátnőm barátnőjének a barátnője kiment angliába dolgozni, és elment bulizni kinti emberekkel, amint letelepedett kint egy kicsit… ivott, bulizott ugye, jól érezte magát, és felszedett egy helyes fickót,össze is jöttek hamar.leléptek együtt a buliról, a hapsi lakására tartottak erősen felfokozott állapotban, és közben nagyokat smároltak…. a csaj aztán a pasi lakása előtt hirtelen rosszul lett, mert túl sokat ivott, és inkább hazament… pár nap múlva aztán brutál, undorító, fekélyes kiütések lepték el az arcát, és elment vele dokihoz naná, aki mélyen meglepődött, és megkérdezte a lányt, hogy érintkezett e mostanában halottal???? …. merthogy olyan kiütések hullákon szoktak lenni, és hullamérgezést kapott a csaj…. azután mint kicsivel később kiderült, a srác nekrofil volt, és 4 nő holttestét találták a szekrényében….. direkt külföldiekre hajtott, merthogy azokat úgysem keresi senki.”

Sokfelé, sokféleképpen mesélik

A történet nem új, egyes változatait a Snopes szerzője feljegyezte már 2001-ből, 2002-ből és 2003-ből is. Az egyik verzióban a hullaházban dolgozó ex-baráttal közösül a főszereplő lány, a másikban felelőtlen orális szextől vezet az út a gyógyíthatatlan és halálos fertőzés réméig, a harmadikban egy – a fentitől részleteiben eltérő – londoni történet elevenedik meg.

2010-ben Máltán kezdett el terjedni egy alaptalan szóbeszéd arról, hogy a Mater Dei kórházban halottakkal közösült egy alkalmazott, és az eset csak azután derült ki, hogy a férfi barátnője elkapott valami csúnya fertőzést.

Létezik olyan variációja is a történetnek, amikor a lány nem partnere nekrofíliája, hanem annak kannibalizmusa miatt betegedik meg.

A fenti történetek közös jellemzője, hogy az áldozatok kivétel nélkül nők, akik tabudöntögető partnerük miatt kerülnek bajba (betegednek meg, feltételez róluk hullagyalázást orvosuk vagy hallgatja ki őket a rendőrség).

A sztori több helyen is hibádzik

Pedig a történetnek nincs sok élettani alapja – mutat rá a Snopes szerzője, aki szerint nincs olyan speciális féreg, aminek a jelenléte egy élő emberben egyértelműen arra utalna, hogy holttesttel közösült. A sztori persze máshol is hibádzik, ennek ennél részletesebb lefordításától azonban most eltekintek, hátha még nem mindenki vacsorázott (reggelizett, ebédelt, szexelt – az olvasás időpontjától függően).

A fenti – nevezzük magyarnak – verzióban az áldozat még kiszolgálatottabb (külföldön dolgozó lány), a fertőzés elkapásához még szexuális együttlétre sincs szükség (elég egy kis csókolózás), a történet végén pedig még egy kis sorozatgyilkolós szál is felbukkan. A hibák ugyanazok, csak még látványosabbak. Mivel ebben a változatban arcon keresztül terjedő fertőzésről van szó, a “helyes fickón” ugyanúgy látni kellett volna a fekélyeket, kiütéseket.

Ha el tudunk vonatkoztatni a történet gusztustalan részleteitől, a legenda üzenete ugyanaz, mint például a Legendavadászatban már kifejtett AIDS Mary tanmeséé: az idegenekkel való szex esetenként veszélyes lehet.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!