A történész szerint Casanova emlékiratai alapján 122 szeretőt lehet azonosítani. Ha ezt elosztjuk Casanova szexuálisan aktív éveinek számával, évente két-három nőt kapunk.

Hahner szerint a prostitúció fénykorában, a 19. században – tehát körülbelül egy évszázaddal Casanova után – bármelyik módosabb férfi ennél sokkal több nővel létesíthetett kapcsolatot, ha rendszeresen látogatta a bordélyházakat.

A történész szerint Casanovának ritkán volt szüksége fondorlatokra: szeretői nagy részét egyszerűen megvásárolta. Persze ez nem von le semmit csáberejéből: valószínűleg azért szerethették a nők, mert a szerelemben nem volt önző.

Hahner egy másik vele kapcsolatos tévhitet is leleplez: eszerint Casanova egyáltalán nem csupán egy hedonista szélhámos volt. Többezer oldalas emlékirataiban ugyan szerette magát így bemutatni, valójában művelt polihisztor volt.

Magas művészi színvonalon írt, Szerb Antal például többször megállapította, hogy Casanova emlékirata a legérdekesebb könyv, ami valaha olvasott. Írt ezen kívül utópisztikus regényt, jogi tanulmányokat, nyelvészeti, matematikai értekezéseket, valamint olaszra fordította többek között az Iliászt és egy Voltaire-drámát is.

Forrás: Újabb 100 történelmi tévhit

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!