“Másnap megállapodásunk szerint találkozva megnéztük a Baker Street-i lakást. Két hálóból, egy nappali szobából és egy szalonból állt, szépen bebútorozva. Mivel mindkettőnknek nagyon tetszett, azonnal lefoglaltuk. Még aznap oda is költöztem. Holmes csak másnap reggel állított be a ládáival. Néhány napot holmink elrendezésével töltöttünk el, csak ezután kezdtük meg az új otthon birtokbavételét” (…)

“– Itt van, olvassa el ezt a hirdetést. Az összes lap közölte; még délelőtt küldtem be. Ezzel elém tette az egyik újságot, ahol a Talált tárgyak rovatban ez állt: ‘A Brixton Roadon a Fehér Nyúl vendéglőtől néhány lépésnyire ma reggel egy arany jegygyűrűt találtak. Átvehető dr. Watsonnál este 8 és 9 óraközött. Baker Street 221/B.’.”

– derül ki az 1886-ban íródott Bíborvörös dolgozószoba című krimiben bemutatkozó Sherlock Holmes irodájának címe rögtön az első lapokon. (Az angol verzióban már az első fent idézett mondatban megjelenik a házszám is, magyarul csak pár lappal később).

Pedig a Baker Street 221B. cím nem is létezett akkor, amikor Conan Doyle a fenti sorokat papírra vetette, az utca legmagasabb házszámú épülete a 100-as volt  – olvasom a London (Amazing and Extraordinary Facts) című könyvben. Aztán a Baker Street bővülésével a 221-ig is eljutott az utca, a 219–229 közötti házszámmal jelölt területre pedig 1932-ben az Abbey National költözött.

E banknak volt állítólag egy teljes állásban lévő munkatársa, akinek a feladata a Sherlock Holmesnak érkező olvasói levelek megválaszolása volt, a ház falán pedig az alábbi tábla hirdette a házszám nevezetességét.

221b Baker Street

1990-ben aztán örülhettek a rajongók: a Baker Street 239. alatt található Sherlock Holmes Múzeum felavatott egy “hivatalos” 221B-táblát (lásd az alsó képen). A Wikipedia vonatkozó bejegyzése szerint azonban nem mindenki volt boldog ettől: a múzeum és az Abbey National között 15 éves vita kezdődött a 221B-re érkező levelek megválaszolásának jogáért.

A bank ugyanis – azt állítva, hogy a válaszadás céges történelmük részévé vált az évtizedek során – nem akart lemondani e hagyományról. A múzeumot azzal vádolták meg, hogy haszon reményében tart igényt a címre, és a megkeresésekre írt válaszokban reklámanyagokat akar szétküldeni.

A postások az Abbey National oldalára álltak, és rendületlenül hordták tovább a banknak a küldeményeket. A vitának végül az Abbey megszűnése vetett véget, azóta a múzeum válaszol a küldeményekre.

A képzeletbeli cím egyébként az évek során több filmes alkotásban is megjelent afféle easter eggként: többek között a Dr. House főhőse is egy 221-es épület B apartmanjában lakik – a New Jersey állambeli Princetonban.

A bejegyzés angol verziója: The legend of 221b Baker Street

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!