A felhívás a következő:

“Mentősök tapasztalták, hogy közlekedési baleseteknél a legtöbb sérültnek van mobiltelefonja. Olyan sérülteknél, akikkel nem lehet kommunikálni, a segítségükre sietők nem tudják, hogy a telefon hosszú címlistájából kit értesítsenek. Mentőápolók és mentőorvosok azt javasolták, hogy a szükség esetén értesítendő személy adatait mindenki ugyanazon megjelölés alatt adja meg. A nemzetközileg elismert megjelölés: ICE (In Case of Emergency, “vész esetén”).

Ezalatt a név alatt annak a személynek a telefonszámát kell megadni, akit vészhelyzetben- szükség esetén a rendőrségnek, mentőknek, tűzoltóknak- fel kell hívni. Ha több ilyen személyt szeretne megadni a következőképp lehetséges: ICE1, ICE2, ICE3 stb.. Könnyű megcsinálni, nem kerül semmibe és vész esetén nagy segítség lehet! Küldd el minél több barátodnak, ismerősödnek, hogy minél szélesebb körben elterjedhessen ez a hír!”

A mentősök nem foglalkoznak ezzel

A Házipatika cikke szerint egy baleset helyszínén a mentősök nem foglalkoznak a távollévők informálásával, mert az a rendőrség, illetve a kezelést végző kórház feladata. Ráadásul a beteg mobiljának felhatalmazás nélküli használata konfliktushelyzetet teremthet, vagy akár jogi aggályokat is felvethet – tájékoztatta a lapot Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője.

Az ICE-szám ötletéről a mentők blogon és a Snopes-on is olvashattok. Utóbbi szerint az ICE-azonosításnak – melyet egyébként nem a 2005-ös londoni terrortámadás inspirált, mint ahogy azt előszeretettel hangoztatják több fórumon is – komoly hátulütői vannak.

A mobil ugyanis nem a legjobb eszköz személyazonosításra, mert…

  • Nincs benne kötelezően igazolványkép, mint például egy személyiben.
  • Gyakorta kézben van, és így egy balesetben könnyen elszállhat.
  • Sőt el is romolhat.
  • A mobiloknak rengeteg fajtája van. Nem várható el, hogy egy mentő vagy kórházi alkalmazott ismerjen minden készüléket, és abból képes legyen előhívni a szükséges adatokat.
  • Ráadásul a mobilok nagy része zárolva van (okostelefonok esetén legalábbis erősen ajánlott kódolni a hozzáférést).

A Snopes szerint azok a másodgenerációs ICE-körlevelek sem igazak, amik azzal fenyegetnek, hogy a mobilunkon tárolt ICE-számainkon keresztül telefonjaink könnyebben feltörhetők.

Szóval: ha akarjátok, írjátok be a telefonotokba az ICE-kódokat, bajotok nem lesz belőle (és vírust sem kap tőle a gépetek). De aki már ennyire elővigyázatos, annak célszerű a hagyományos módokon is biztosítani azonosítását.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!