Az eset még tavaly decemberben történt, és február végén került a bíróság elé. A 84 éves áldozat túlélte az esetet, de hosszú heteket töltött kórházban.

A sztori alapja az a tengerentúli legenda, mely szerint a pultoslányoknak megvan az eszközük arra, hogy elbánjanak a kellemetlenkedő vendégekkel – elég egy kis szemcsepp az italba, és a keménykedő vendég a vécén görnyedve tölti az éjszaka hátralévő részét.

A Snopes szerint a legenda annak köszönheti népszerűségét, hogy látványos eredményeket ígér, minimális veszélyek mellett – egy kis hasmenésbe senki nem hal bele.

A valóság azonban ennél csúnyább: a szer ugyanis lenyelve sokkal veszélyesebb. A Visine hatóanyaga, a Tetrizolin-hidroklorid ugyanis szájon át szedve többek között veszélyes szintre csökkentheti a testhőmérsékletet, nehezítheti vagy leállíthatja a légzést, hányingert, hányást, remegést, rohamot és kómás állapotot okozhat – írja a Snopes. A termék leírásában a gyártó azt javasolja, “ha Ön vagy gyermeke véletlenül lenyelte a készítményt, haladéktalanul forduljon orvoshoz”. Ironikus módon a sok mellékhatás ellenére egy dolgot nem tud a Visine – gyors hasmenést kiváltani.

Ennek ellenére a legenda évtizedek óta ismert az Egyesült Államokban, és mindenkinek van egy ismerőse, akinek valamelyik ismerőse már “megviccelt” így egy harmadik ismerőst. A Snopes idéz pár félresikerült és a kórházban végződő esetet is, valamint megjegyzi, hogy a szemcseppes gyilkosság megjelent a CSI sorozat egy epizódjában is:

“- Tetrahydrozolin volt az áldozat italában.
– Nem kaptam választ.
– Én igen.
– Nem is szereted a töményet, Greg.
– Szemcseppel ölte meg.
– Nem lehetetlen.
– Minden szemcsepp tartalmaz tetrahydrozolint. Összehúzza az ereket. A véreres szemre kiváló. Az egész testedben összerántja a véredényeket, még a vérnyomásodat is felnyomja és akár agyvérzést is okozhat”.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!