Cikkében Schalk arra próbál rámutatni, miért kell a szökőnapot minden negyedik évben február 24-én, nem pedig 29-én a naptárba iktatni.

Miért kell a szökőnap?

A tropikus év (vagyis a Nap tavaszponttól-tavaszpontig tartó évi útjának időtartama) nem egész számú többszöröse az ezen út megtételéhez szükséges napok számának, ezért a csillagászati és a naptári év hossza nem esik egybe. Mivel a csillagászati év 5 óra 48 perc 46, 08 másodperccel hosszabb a kereken 365 x 24 órával számolt naptári esztendőnél, ezért a naptári évünket – hogy megfeleljen a tropikus év hosszának – rendre ki kell egészíteni.

E kiegészítést nem lehet évente elvégezni, meg kell várni, amíg egy teljes napra növekszik az érték. De ilyen értéket sem találunk, mivel a 0,2422 tízezred többszörösei sem adnak pontosan 24 órát. Egyedül a négyes szorzó jöhet számításba, de az 5 óra 48 perc 46,08 másodperc négyszerese 23 óra 15 perc 4 másodperc. E probléma megoldását már nem idézem – megtaláljátok odaát.

Szökőnap

Hogyan képződik a szökőnap?

Február szökőhónap nem egy toldalék nap egyszerű hozzáadásával hosszabbodik meg, hanem a 24. nap megduplázásával, amivel a hónap következő napjai eggyel előre lépnek a hetinapok sorában. Ennek a régi római naptárra visszavezethető okai vannak, amelyet mi is örököltünk. A szökőév februárjának a március első napjától visszafelé számított 6. napját kétszer írták.

Ha egészen pontosan kívánunk fogalmazni, a Római-naptár szökőnapja valójában nem február 24-e, hanem a mi fogalmaink szerinti február 25-e, amit a rómaiak “második” február 24-nek tekintettek. Olyan volt ez a számukra, mint a mi kétnapos ünnepeinkben a második nap, amely az ünnepet illetően az elsőhöz tartozik (húsvét-hétfő, pünkösd-hétfő, karácsony második napja). Tulajdonképpen ezt a két napot egyetlen napnak tekintették, mint ahogy mi a kétnapos ünnepeket lényegében egy ünnepnek tekintjük – írja Schalk.

De ami a mostani naptári gyakorlatot illeti: egészen biztosan nem február 29-e a szökőnap, amit több naptár is mutat (lásd például fent). Én úgy emlékszem, márpedig ez a nap a születésem miatt elég fontos számomra, hogy egy időben mindig Elemért írtak ki február 29-ére.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!