A hoax-slayer.com, a thatsnonsense.com, a thebulldogestate.com, a facecrooks.com, a facebookprivacyandsecurity.wordpress.com közös, nagy sajtóorgánumoknak küldött levelének kettős célja van: egyrészt a médián keresztüli népművelés, másrészt a Facebook aktivitásának növelése – írja a ZDNet.com.

Mint arról itt is többször szó esett: csalók egyre gyakrabban használják beteg gyerekek fotóit arra, hogy 1.) közvetlenül pénzadományt gyűjtsenek a “gyógyításra”, 2.) felhívásaik megosztására, lájkolására bátorítsanak minket, azt ígérve, hogy ezzel a betegek automatikusan pénzt kapnak a Facebooktól.

A Facebook azonban nem támogat ilyen formában senkit, ezzel csupán ingyenreklámban részesítjük a csalók más tevékenységeit.

A fotókon látható gyerekek szülei jobb esetben nem is tudnak arról, hogy tragédiájukat csalók használják, rosszabb esetben egész életüket tönkreteszi a figyelem e formája. Ha egy fotó a hozzá kapcsolt szöveggel elindul az interneten, nincs aki megállítsa: nem ritkán többéves esetek bukkannak fel újra és újra.

A közös felhívást író szájtok szerint a Facebook lassan és passzívan reagál e csalásokra, és bíznak abban, hogy sikerül olyan algoritmusokat találni, amelyek segítségével hatékonyabban megállíthatók lesznek ezek az üzenetek.

Korábban: Hogyan ismerhetünk fel egy hamis lánclevelet? – infografika

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!