Az alábbi történetre az MTI archívumában bukkantam:

Ál-Sylvester Stallone Szombathelyen

Szombathely, 1995. január 1., vasárnap – Jól megviccelte a szombathelyieket Szilveszter előestéjén a helyi lap, mely napokkal korábban beharangozta Sylvester Stallone érkezését a Casino Szombathelybe.

A világsztár nem, ám egy helyi fiatalember, aki némiképpen hasonlít Stallonéra, meg is érkezett annak rendje-módja szerint a vasi megyeszékhelyre. A tréfát komolyan vevő mintegy ezres tömeg azonban nem sokat látott közelről a “világsztárból”. Az ál-Stallone ugyanis Mercedesével végighajtatott a megyeszékhely sétáló utcáján, majd a casinóban rulettezett egyet, s ahogyan jött angolosan távozott. Az MTI értesülései szerint a Vas Népe című megyei lap hétfőn írja le a történések hátterét.

A szilveszteri tréfa persze lehet, hogy április 1-jére jobban illett volna. Ezt igazolja a várakozó tömeg csalódottsága: a tinédzserek és szüleik elhitték a világsztár tiroli üdülését, helikopteres átruccanását. Csak azt nem értették, hogy miért nem kaptak legalább egy dedikált fényképet, Rocky-Rambó Sylvester Stallonétól? (MTI)”

Ennyi volt a hír, ami felkeltette a kíváncsiságomat. Megkerestem egy akkoriban a Vas Népénél dolgozó kollégát, akitől megtudtam pár további részletet. Stallone állítólag akkoriban Ausztriában nyaralt, Andrew Vajna pedig azokban a hetekben nyitotta kaszinóját Pesten, aminek az avatásán Stallone is megjelent. Ez a kapocs adta Török Tibor szerint az ötletet arra, hogy a filmsztárt valahogy odavetítsék a szombathelyi kaszinóba. Valakinek volt egy Stallone-ra hasonlító, autókereskedésben dolgozó ismerőse, a kocsikat a konvojhoz pedig egy helyi vállalkozótól kérték kölcsön.

“Az úton végig kinn álltak az emberek, nem láttuk a járdát és többen jöttek utánunk kocsikkal, mint a filmeken, csajok kinn lógtak a kocsik ablakában, próbáltak befényképezni a Mercibe, nyomultak, sikoltoztak. Beértünk a belvárosba, ott még nagyobb volt tömeg, mintha Gagarin érkezett volna, akkor már fehéredtünk rendesen, hogy mi lesz itt” – emlékezik a kolléga. – “A kaszinónál még nagyobb volt tömeg, a kocsik alig tudtak bemenni. Valahogyan végül áttörtünk, aztán ültünk benn, ugyanis az emberek nem tágítottak, nem akartak sehova menni, amíg Stallone ki nem rulettezi magát. Kábé másfél órát dekkoltunk, amire valamennyire oszlottak”.

Értetlenkedésemre, miszerint a lap hogy mert belevágni egy ilyen átverésbe, illetve hogyan képzelték a kiutat az akcióból, az egykori munkatárs úgy válaszolt: “valahogyan úgy evickéltünk ki belőle, hogy szilveszteri tréfának szántuk, ami kicsit nagyobbat szólt, mint gondoltuk”. Állítása szerint “nem jöttek negatív reakciók, a lap 1994-ben második fénykorát élte, csomó jó tényfeltáró anyaggal, riportokkal, fiatal újságírókkal, az emberek egyszerűen elintézték annyival, hogy ezek hülyék is tudnak lenni”. Ma tuti nem vállalná be senki – tette azért hozzá.

Az akció beharangozását és a fotós beszámolót sikerült is előkeresni, az önleleplező-magyarázó cikket azonban sajnos már nem – a 95-ös évad ugyanis se a Vas Népében, se a Széchényi könyvtárban nem volt meg (Meglett viszont a Berzsenyiből, lásd alább, kösz!).

Stallone Szombathelyen
Stallone jön
Stallone kámfor

Update: A Berzsenyi Dániel Könyvtárnak köszönhetően meglett a leleplező cikk is. Ebből megtudjuk: a szilveszteri tréfa célja az volt, hogy bebizonyítsák, egy napra mindenkiből lehet sztár. Az akció a lapnak mindössze húsz dobozos kólájába került, ennyit ittak meg a testőrök aznap.

Volt ennek az óévbúcsúztató komolytalanságnak egy komoly tanulsága is. nevezetesen, hogy az emberek egy tökéletesen előkészített és hihető hülyeséggel teljességgel manipulálhatók. Csak nem erre jöttek rá egynémely politikusok?” – olvasható a szerkesztőségi bocsánatkérés előtt.

A lapban közölnek egy interjút S. Attilával is, aki Stallonét megtestesítette. Ebben Attila elismeri, a színjáték során elkövetett egy bakit, amikor egy kissrác bokszkesztyűjére ráírta, hogy Sly.

Különös Szilveszter Stallone
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!