Banksy Liverpoolban kiállított műve egy 18. századi papi mellszobor replikájának meghekkelése, a médiából jól ismert pixeles kitakarás eszközével. A szobor a Cardinal Sin címet viseli, és a művész karácsonyi emlékeztető ajándéknak szánja:

I guess you could call it a Christmas present. At this time of year it’s easy to forget the true meaning of Christianity – the lies, the corruption, the abuse.” (bbc)

Banksy védjegye – mint arról korábban filmje apropóján már írtam – a láthatatlansága és arcnélkülisége. Híres akciói közé tartozik a Palesztina és Izrael közötti betonfal megfújása, arról pedig még a bulvárfogyasztók is hallhattak, hogy divatos munkáinak rengeteg celebgyűjtője van, többek között a Pitt-házaspár. Persze valószínűtlen, hogy a mai világban egy sztár arctalan tudna maradni, a sajtó azonban imádja Banksy anonim utcai harcos imidzsét, és lelkesen asszisztál a projekthez.

Mostani műve a második komoly galériás megjelenése Nagy-Britanniában: 2009-es, Bristol Museum-beli kiállítására 12 hét alatt 300 ezren voltak kíváncsiak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!