Még tavaly decemberben idézte az MTI Andreas Slemeyer méréstechnikával foglalkozó professzor tanulmányát az alkoholszondák körüli legendákról. Ebből idézek most párat, Keserű Imi exrendőr és joghallgató kommentálása mellett.

1. tévhit: Rágcsáljunk jégkockát!

Sokan hisznek abban a trükkben, hogy rendőri igazoltatáskor elég egy jégkockát elrágcsálni, és a szonda majd nem jelez ki. Ez azonban tévhit: a hideg kilégzés alacsonyabb vérszintnek megfelelő alkohol értéket mutat, de az eltérés csak minimális és a korszerű szondák automatikusan 34 fokra korrigálják a hideg lehelet adta értéket.

2. tévhit: Szopogassunk pénzérmét!

Vannak, akik az euró egycentes érméjének szopogatására esküsznek. Elméleti alapja e nézetnek is van, mégpedig az, hogy a pénzdarab réztartalma semlegesíti a kilélegzett levegőben lévő alkoholt. Míg azonban az érme felszíne két négyzetcentiméter, a szájüreg és a garat 50 négyzetcentiméter, a felső légút további 500, a tüdő pedig ennél nagyságrendileg nagyobb. Az arányok jelzik, mennyire bízhatunk ebben a hatásban.

3. tévhit: Fogjuk az alkoholos bonbonra!

Sokan tartanak maguk mellett alkoholos bonbont arra az esetre, hogy azonnal bekapjanak egyet, ha a rendőr leinti őket. A lehelet alkoholszagát ez megmagyarázhatja ugyan, azt azonban már nem, ha a szonda tiltott értéket jelez.

Az ilyen édességekben ugyanis nagyon kevés a szesz, egy maréknyi is csak nagyon kis értéket mutat a szondán. Keserű Imre egy saját tesztet is végzett ez ügyben: egy alkalommal megevett egymás után három darab Vadász csokit, és rögtön utána megfújta a szondát (lion típusút), ami 0,13 mg/l értéket jelzett. Tíz perc után újra megfújt egy szondát, addigra viszont már semmit sem mutatott.

Ráadásul – ahogyan arra Imi is rámutat – a hatályos KRESZ a szeszes ital fogyasztását tiltja, azonban ezt tágan kell értelmezni – nem csak a szeszes italok, hanem a szesztartalmú ételek fogyasztása is tilos.

A fentieket tekintve tehát az alkoholos bonbon nemhogy nem segít, de még ronthat is a helyzetünkön.

4. tévhit: Vegyük elő a Negro-trükköt!

Azt is hallhattuk már jótanácsként, hogy ha a szonda kijelez, mondjuk azt a rendőrnek, hogy Negro-cukorkát szopogattunk. E védekezésnek az az alapja, hogy a hagyományos, kristályos szondát nem az etilalkoholra specifikálták. A kémiai reakció, amelyen alapszik, nagyon is alapvető – az alkohol szerepét számos más vegyület betöltheti. A Negro mellett előfordult, hogy nagy mennyiségben elfogyasztott banánra is ugrott a szonda, de egy kiadós éhezés is alapot szolgáltathat a riadalomra – írtuk annó a Legendavadászat című könyvben.

Ezzel együtt ha egy szonda jelez, és a fújó nem ismeri el vétkességét, további vizsgálatok (újabb szonda, esetleg vérvétel) következnek, amik úgyis kimutatják, fogyasztottunk-e alkoholt. Felesleges tehát próbálkozni, pár órán belül minden kiderül.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!