Tegnap országos katasztrófariasztási gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve: öt közlemény hangzott el az akcióhoz csatlakozott csatornákon. A májusihoz hasonlóan hétfőn is fiktív helyszíneken történő eseményekről számoltak be a híradások.

A próbariasztás szerint egy ismeretlen okból lezuhant műhold miatt a helybéli lakosok tömegesen megindultak a sértetlenül maradt Coruscantba, ahol már az összes kórház megtelt.

Magyarországon nincs szükség óvintézkedésekre, ugyanakkor önkéntes véradásra hívják fel a 18 és 60 év közötti lakosokat. Jelentkezni lehet egész nap az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben; a véradóknak a személyi igazolványukat, a lakcímkártyájukat és eredeti TAJ-kártyájukat kell magukkal vinniük” – hangzott el a felhívásban.

Kíváncsi voltam, hogy az akció ezen – általam először szintén fiktívnek gondolt, de valójában előre tervezett – részére a hallgatók, nézők, olvasók hogyan reagáltak, volt-e olyan, aki ennek hatására indult el vért adni. Megkeresésemre az OVSZ kommunikációs osztálya elmondta:

A felhívások, közlemények jelentősen nem befolyásolták a véradói aktivitást. Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt véradásszervezői által – már korábban – leszervezett véradási helyszínein csak kevéssel több véradó jelent meg a tervezett létszámnál“.

Egy jó hír, meg egy rossz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!