A Cisco mérnökei szerint elvileg a hőmérséklet hatással lehet a réz elektromos vezetőképességére (emelkedése csökkenti a vezetőképességet) – és ezáltal például egy YouTube-videó átlagos letöltési sebességére is. E teória szerint – mivel a világ kábeleinek nagy része az északi féltekén van – elvileg az internet sebességének csökkenését kellene tapasztalnunk a nyári hónapokban.

Ennek azonban éppen a fordítottja érzékelhető. A Cisco szakemberei rendszeresen figyelik a világ 15-20 legnagyobb interszolgáltatóját, és bár korábban nem nézték meg ezeket az adatokat szezonális lebontásban, a Wired kérésére megtették. A fizika törvényeinek ellentmondva azt találták, hogy a bitek éppen júniusban, júliusban és augusztusban mozognak a leggyorsabban.

Ennek oka azonban nem a fizikában keresendő: valószínűleg inkább arról van szó, hogy nyáron – a hosszú nappalok, a szabadságolások és a jó idő miatt – kevesebben interneteznek. A forgalom nagysága ugyanis nagyobb mértékben befolyásolja az internet sebességét, mint az időjárás.

A mérések szerint a legnagyobb forgalmat a szeptember bonyolítja (ez a vakáció utáni produktivitás-növekedésnek tudható be), így ebben a hónapban a leglomhább az internet. (Forrás)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!