A híradások ugyan először arról számoltak be, hogy a fenti fotón egy brazil üzletember látható, olvasói levelek nyomán 2001 november közepére kiderült: egy magyar fiú van a képeken. A népszerű gyerekkönyv főhőse után Waldónak elnevezett Péter rövid interjút adott az Indexnek, amiből megtudhattuk: a kép 1997-es amerikai szakmai gyakorlata idején készült.

Az akkor még neve eltitkolását kérő Guzli Péter állítólag saját szórakoztatására készítette a digitálisan manipulált képet a terrortámadást követő napokban, majd Doszpot Péter álnéven elküldte munkatársainak. A fájl huszonnégy órán belül bejárta az egész világot, neves lapok találgatták, vajon hiteles-e (a Museum Of Hoaxes össze is gyűjtötte, melyek azok a jelek, amik arra utalnak, hogy kamu képről van szó).

Péter 2001 novemberében interjút adott a Wirednek, és az eredeti felvételeket is átküldte a lapnak. Az időközben beindult mémet azonban már ez sem állíthatta meg: Waldo figurája egyre több helyen, egyre gyanúsabb szituációkban bukkant fel.

A tavalyi 9/11-es évforduló kapcsán Guzli újra előkerült, amikor elfogadta a Duna TV invitálását. Sok újat nem mondott, de legalább láthattuk, mennyit öregedett kilenc év alatt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!