A Snopes.com szerzői szerint több évtizedes városi legendáról van szó, aminek semmilyen tudományos alapja nincs, ráadásul a legendához kapcsolódó szám is véletlenszerű. Ha rákeresünk a kulcsszavakra a Google-on, láthatjuk: a 7 másodperctől a naponta 13 alkalomig hosszú a skála.

Bár nagyon nehéz pontosan meghatározni, mikor gondol valaki a szexre, a legendavadász oldal által idézett Kinsey Institute szerint nagyságrendileg más számokról lehet szó. Eszerint a férfiak 54 százaléka naponta vagy naponta többször gondol a szexre, 43 százalékuk havi vagy heti néhány alkalommal, 4 százalékuk pedig ennél is ritkábban.

A közismert “tény” népszerűségét valószínűleg annak a sarkított képnek köszönheti, hogy a férfiakat a szexen kívül nem érdekli más, és szinte minden levegővételnél az jut eszükbe.

A tévhit egyébként könyvekben, filmekben, sőt celebek való életbeli megszólalásaiban is rendre megjelenik.

A női agy (The Female Brain) című könyvben Louann Brizendine neuro-pszichiáter arról ír, hogy “a férfiak szexszel kapcsolatos gondolatai egy nemzetközi repülőtéren szálldosnak, míg a nők megelégszenek egy kis helyi leszálló pályával”. Míg a férfi körülbelül percenként gondol a szexre, a nőnek elég naponta egyszer – számolt be a könyv egyik alapvetéséről az MTI.

2005-ben pedig Dustin Hoffman beszélt a Bunte magazinnak arról, hogy 7 másodpercenként gondol a szexre, ami szerinte “teljesen természetes”, hiszen “egy tudományos tanulmány szerint a férfiaknak átlagosan 7 másodpercenként jut eszükbe a szex.”

További részletek egy mítoszoszlató vizsgálatból: Every 7 seconds? That’s a fantasy

Illusztráció: Verebics Ágnes

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!