A festő életében Frans Banning Cocq kapitány milíciája címen ismert kép eredetileg is sötét színei a 19. századra úgy besötétedtek a sárgás lakk anyaga és a rárakódott piszok miatt, hogy az akkori, Rembrandt-t újrafelfedező közönség joggal hihette, hogy a jelenet éjjel játszódik. A második világháború után a festményt azonban alaposan letisztították; az így kapott kép sokkal jobban árulkodik Rembrandt eredeti szándékáról – olvasható a Híres művészek titkos élete című kiadványban.

A könyvből az is kiderül, hogy a kép az 1640-es években keletkezett, amikor is Németalföldön a városokat önkéntes polgárőrségek védték. Ezek a milíciák egyben a holland függetlenséget és büszkeséget is szimbolizálták. 1641-ben a hat amszterdami milícia az új főhadiszállások számára egy-egy csoportképet rendelt, Rembrandtra Frans Banning Cocq kapitány milíciája jutott. A megrendelők egy statikus képre számítottak, ehelyett Rembrandt egy mini akciójelenetet szállított nekik. Számítása bejött: a holland közönség imádta a festményt.

Kik láthatók a festményen?

Éjjeli őrjárat

Mint az az Artmagazin egy 2009-es cikkéből kiderül, Dudok van Heel holland történésznek sikerült azonosítania a festmény polgárőrcsapatának tagjait: a családi háttérre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatok ismertetése mellett bemutatta az ábrázoltak társadalmi státuszát is.

Bár a muskétáscsapat akcióba indulását megörökítő jelenet teljesen élethűnek látszik, számos motívumáról kimutatták, hogy nem felel meg a valóságnak. Rembrandt kevés figyelmet fordított például a fegyverek hiteles ábrázolására, továbbá a szereplők ruhadarabjai között is több régies és kitalált darabot találni.

Volt azonban, akit még ez a nagy fokú feldolgozottság sem győzött meg Rembrandt szándékairól, és egy misztikus történetet kreált a festmény köré.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!