A híres tank 1945 és 1991 között a cseh főváros egy főterén állt, arra emlékeztetve a prágaiakat, hogy Csehszlovákiát a Vörös Hadsereg szabadította fel a náci uralom alól. A hivatalos legenda szerint ez a tank volt az első, amely megérkezett Prágába. A történelmi igazság azonban az, hogy az első Prágába érkezett szovjet tank a harcokban megsemmisült, ezért a smíchovi főtérre egy jó állapotban lévő szovjet acélkolosszus került – emlékeztet a hírügynökség.

Az 1989-es rendszerváltás után, 1991 áprilisában David Cerny képzőművész néhány barátjával rózsaszínűre “változtatta” a zöld tankot, hogy felhívja a figyelmet, a harckocsi múzeumba való. Cerny és barátai első ízben még büntetést kaptak, újra zöldre kellett festeniük a tankot, de a vita a múlt és a köztéri jelképek átértékeléséről megindult. A tank később újra színt váltott, majd végérvényesen a Prága melletti Lesanyban lévő szabadtéri katonai múzeumba került.

Prágai rózsaszín tank

A szovjetek távozásának 20. évfordulója alkalmával az volt az eredeti terv, hogy a harckocsit a Vencel térre a cseh nemzeti múzeum elé viszik, de a negyven tonnás kolosszus elhelyezése ott gondot okozott volna. A “rózsaszínű tankot” végül egy pontonon, a Moldva folyón helyezték el, és július elsejéig lesz látható. Videó a tank vízre helyezéséről.

És azért ez sem kutya, sőt: Is it a bird? Is it a plane? No, it’s Superman and friends… painted on Soviet war statue by the Banksy of Bulgaria

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!