A hír leadjében “hamarosan megjelenő könyvről” írnak, amelyből a Daily Mirror “idéz előzetesen részleteket”. Ha viszont megnézzük a forrásként megjelölt lapot, láthatjuk, hogy Andrea Barham “The Pedant’s Revolt – Why Most Things You Think Are Right Are Wrong” című, 2005-ös könyvének áprilisi újrakiadásáról van szó (amit a Daily Mail ugyan valóban “new book”-ként említ, de nem az, csupán a 2005-ös kiadás updatelt verziója).

De hogy valami tartalom is legyen, íme az MTI fordításából két tévhit:

A könyvből például megtudjuk: ha a struccok veszély esetén valóban homokba dugnák a fejüket, akkor megfulladnának. Ehelyett, ha veszélyt érzékelnek, teljesen mozdulatlanná merevednek, leülnek és hosszú nyakukat vízszintesen, a földre helyezve kinyújtják. E magatartással bokornak próbálják álcázni magukat, ha ragadozót észlelnek a közelben.

A könyv egy másik madártévhitet is helyrerak, cáfolva, hogy a baglyok 360 fokos szögben – vagyis teljesen körbe – tudják forgatni fejüket. A baglyok nem tudják mozgatni szemüket, és e hiányosságot pótolja, hogy fejüket valóban kivételes mértékben képesek elforgatni – ám legfeljebb 270 fokos szögben, vagyis egy derékszögnyi hiányzik a teljes körhöz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!