“Aki nekem az apám volt, annak lettem anyja
Szeret engem az én fiam, anyámnak az ura.
Hogy lehet ez?”

– szól az az Ujváry Zoltán által lejegyzett és elemzett népi találós kérdés, melyre egy néprajzi tanulmányokat közlő kiadványban bukkantam szombaton.

Az Európa-szerte elterjedt, és az antikvitásban gyökerező találós kérdés megfejtése egy mai szemmel nézve kicsit morbid történet, melyben egy férfit, aki az uraság földjéről lopott, éhhalálra ítélnek, és tömlöcbe zárnak. Csupán a lánya látogathatja, de őt is minden egyes alkalommal átvizsgálják, nehogy ételt vigyen az apjának. Apa és lánya azonban megtalálják a megoldást: a lány a saját tejével eteti apját a rácson keresztül. Amikor ez kiderül, az uraság meghatódik, és az apát elengedik.

Ujváry szerint a legendának valós személyhez és helyhez köthető változata is van; a híres szlovák betyárról, Jánosikról mesélték ugyanezt a nyitrai Bajmócon. Egy amerikai verzióban pedig egy elítélt ad fel egy hasonló találós kérdést bíráinak, akik – miután nem találnak választ a kérdésre – szabadon engedik a férfit.

A Magyar Katolikus Lexikon kísérleti internetes változata caritas romana (lat. ‘római szeretet’) néven ír a jelenségről, mely során egy fiatal asszony öreg embernek nyújtja a keblét, hogy megszoptassa. “Egy ókori legenda szerint egy athéni polgár fogságában úgy menekült meg az éhhaláltól, hogy kisgyermekes lánya látogatta és szoptatta. A ker. műv-ben a kk. folyamán az ›irgalmasság cselekedetei képeként jelenik meg. A reneszánsz idején a ~ a világi fest. tárgya lett. 19. sz. m. változata Kiss Bálint: Jablonkay Pethes Márton a börtönben c. képe” – olvasható az oldalon.

A Facebookon feltett kérdésre sok verzió érkezett, a megoldást végül Szilléry Mirjam találta meg:

Ëgy embört elítéltek, — szól a magyarszentmártoni kérdés. — Kű közé rakták, hogy majd ott möghal. De a lánya eggyetértött a kűmívessel, hogy hagyjon annyi helyet, ahun mögszoptati az apját.
A lány amőre csak mönt, mindönütt hajtogatta : az apámnak anyja lőttem, sirat engöm a fiam : az anyámnak az ura.
Kérdözték az urak: hogy mondhat olyat, hogy az apjának anyja lőtt? Aszonta a lány, mögmondja, ha az apját kieresztik a börtönbű. Mikó kieresztötték, mögfejtötte : az apjának anyja lőtt, mer szoptatta, mikor a kű között vót. Az apja mög a fia lőtt, de az apja az ű anyjának ura is vót.”

A teljes találgatás folyamatát bemásolom a kommentek közé.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!