A nélkülözés Poe rövid életének meghatározó élménye volt: állandóan szerencsejáték-adósságokba verte magát, sokat ivott, emellett igazi balek volt – olvasható a Híres szerzők titkos élete című könyvben. A holló című versével például szinte semmit sem keresett, ugyanis fogalma sem volt a szerzői jogokról.

Így aztán nem csoda, hogy mindent megpróbált, ha pénzről volt szó. A nélkülöző író 1844 áprilisában eladott egy történetet a The New York Sunnak arról, hogy valakinek sikerült – a világtörténelemben először – léghajóval átkelnie az Atlanti-óceán felett.

“Megoldódott hát a nagy probléma. A tudomány leigázta a Levegőt, csakúgy, mint a Földet és az Óceánt. Hamarosan az emberiség országútja lesz, használata mindennapossá válik, azt rójuk majd unos-untalan” – idézi A híres szerzők titkos élete a cikket.

Poe ötezer szavas írása aprólékosan mesélt a kormányozható léghajóról, kezelőjéről (a valóban létező, Monck Mason nevű fickóról), és leírta az utazást is. Egy volt csupán a bökkenő: füllentett.

Másnap a Sun lehozott egy visszavonó nyilatkozatot: „Miután a délről érkező posta … nem tartalmazott megerősítést a léghajó angliai leszállásáról … hajlunk rá, hogy azt gyanítsuk, a híradás tévedésen alapult.”

A teljes cikk szövege
The Balloon-Hoax

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!