Rooney – aki Joe Yule Jr. néven született New Yorkban, egy színészcsaládban – azt állítja, Walt Disney éppen első Mickey egeres rajzain dolgozott, amikor találkozott vele, és a kisegeret róla nevezte el. Ahogy az egy 1995-ös interjúban olvasható (remélhetőleg senki nem sértődik meg, ha ezt most eredeti nyelven közlöm):

“On lunch break while filming the Mickey McGuire comedies, five-year-old Rooney walked by an open office at Warner Bros studio, poked his head in, and introduced himself. “‘Who are you?’ I asked the guy working there. ‘My name is Walt Disney,’ he said. ‘Come over and sit on my lap.’ So I went over and sat on his lap, and there was a mouse he had drawn. ‘My gosh, that’s a good-looking mouse, Mr. Disney.’ ‘It sure is, Mickey,’ he said, and he stopped and looked into space for a minute. ‘Mickey, Mickey,’ he said. ‘Tell me something, how would you like me to name this mouse after you?’ And I said, ‘I sure would like that, but right now I got to go and get a tuna sandwich.’ And I jumped down.” “It’s a true story,” adds Rooney.”

A színész egyébként a Mickey nevet az általa megformált képregényhőstől, Mickey McGuire-től kölcsönözte. Ha azonban életrajzi adatainak hinni lehet, az 1920-as születésű Joe Yule Jr. csupán 1926-ban kapta első komoly hollywoody szerepét, méghozzá a “Not To Be Trusted” című némafilmben, és csak ezt követően, 1927-ben jött Mickey McGuire figurája. A kisfiú számára sikert, és nem mellesleg heti 250 dollárt hozó sorozat 1927-től 1934-ig futott, és édesanyjának ez alatt az idő alatt jutott eszébe az, hogy fiát a valós életben is Mickey Mcguire-re keresztelje.

Így aztán Joe gyermekfilmjeiben e néven szerepelt (még ha később ezt nem is sikerült megtartania, és végül Mickey Rooney lett), ötéves korában azonban még se valós életbeli, se későbbi filmbéli nevén nem mutatkozhatott be Mickeyként Walt Disneynek, ugyanis akkor még nem is forgott a Mickey McGuire.

De még ha ezt az 1-2 évet el is engedjük a koros színésznek, egészen másképp emlékezik a névadásra maga a kreátor, akinek leghíresebb rajzfilmfigurája eredetileg a Mortimer nevet kapta volna. Walt Disney ugyanis azt állítja, hogy az egér keresztanyja saját felesége, Lillian volt, ő javasolta egy vonatút során a Mickey-t a szerinte fellengzős Mortimer helyett.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!