Ártalmas lehet az egészségre annak a Reál párizsinak és sonkának a fogyasztása, amelyben listeria-fertőzöttséget találtak, a polcról levett, kifogásolt termékeket a Pick Szeged Zrt. gyártotta – közölte Linczmayer Attila, a Reál marketing vezetője április közepén. Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója akkor elmondta, hogy a listeria-fertőzés külső okokra vezethető vissza: vagy a gépsor állapota nem volt megfelelő, vagy azok, akik a gépsor mellett dolgoztak, nem tartották be a személyi higiénés előírásokat.

Az ügyben indított dolgozói – de nem hivatalos – körlevél azóta is terjed az interneten, annak ellenére, hogy a hírbe hozott áruházlánc kinyilvánította, a veszélyesnek ítélt két terméket visszahívta az üzletek polcairól, a Pick pedig – szintén saját közleménye szerint – az észlelt hibát a hatóságok bevonásával kiküszöbölte és a termelést azóta újraindította.

„Kedves Címzettek!

Van közöttetek olyan aki tudja, van aki nem, de az utóbbi 2 évben az SGS Hungária Kft. laboratóriumában dolgozom, az utóbbi fél évben laborvezetőként. Élelmiszereket vizsgálunk. Titoktartási kötelezettségünk van az eredményekre vonatkozóan, de most vészhelyzet van. A médiában is sok helyen megjelent már, és megjelenik majd, de talán nem jut el mindenkihez, ezért írok Nektek, akiket ismerek. A Reál szeletelt párizsi, és a Reál szeletelt sonka nagyon fertőzött!!!!! Listeria Monocytogenes van benne. A határérték: 100db, és mi 22.000db/g-ot mértünk. Ez már halálos is lehet! Ez ugyanaz a baci mint ami Németországban a sajtokban volt, és sok idős ember meghalt tőle. Ez most nem játék.

Aki vett ilyen terméket, és még nem fogyasztotta el, azonnal dobja ki. Ha már evett belőle menjen orvoshoz, mert a lappangási idő 70 napig is eltarthat, és aztán már nem fogja tudni mitől lett agyhártya-gyulladása.

Ezeket a termékeket a Pick Szeged gyártotta. Bár azt állítják, hogy más termékükben nincs fertőzés, azért én magam most egy hónapig nem fogok Pick terméket venni. Addigra biztos kitakarítanak, és lefertőtlenítenek mindent, és a korábbi fertőzött termékek minőségmegőrzési ideje is lejár. Azt gondolom utána ismét bízhatunk a Pick termékekben, mert egyébként nagyon jók. Csak most becsúszott ez a kis “malőr”

Vigyázzatok magatokra!

Üdv:
Marton Ildikó
SGS ÉVL
laborvezető”

„Volt ilyen nevű dolgozónk”

A levél kapcsán megkerestem a céget, hogy megkérdezzem, valóban dolgozik-e náluk ilyen nevű munkatárs, amire Petik Ferenc ügyvezető igazgatóhelyettes azt válaszolta, „volt ilyen nevű dolgozónk, de a hivatkozott e-mail egy privát e-mail címről kelt útra és annak tartalmát a küldője nem egyeztette az SGS-sel”. A kérdésre, mit jelent e titoktartási kötelezettség, Petik szűkszavúan csak annyit mondott: „minden alkalmazott munkaszerződésének része a titoktartás, valamint a cég Etikai Kódexe is kitér rá. Ezek megszegői ellen fegyelmi eljárás indul”. Próbálva a két kérdésre adott válaszát egybefűzni, rákérdeztem arra is, ez alapján kijelenthető-e, hogy Martont e titoktartási kötelezettség megszűnése miatt elbocsátották, de Petik – arra hivatkozva, hogy ez cégük belügyeit érintő kérdés – elhárította a válaszadást.

Érdekelt volna az is, hogy a levél végén megfogalmazott vélemény („én magam most egy hónapig nem fogok Pick terméket venni”) jelentheti-e azt, hogy lehet kapcsolat a két fertőzöttnek mondott termék és a cég további termékei között, de Petik erre is csak szűkszavúan válaszolt: „erre nem tudok válaszolni, de ha tudnék, akkor sem tehetném a titoktartási kötelezettségem miatt”. Az iWiW-en keresztül megkerestem a levél elindítóját is, aki nagyon udvariasan, de szintén elzárkózott a nyilatkozattól, azt az ügyvezetői mondatot azonban megerősítette, hogy a cégnek valóban volt ilyen nevű dolgozója.

Napi jócselekedet

Marton Ildikó valószínűleg tényleg csak ismerőseit akarta tájékoztatni egy potenciális veszélyforrásról, azzal azonban nem számolt, hogy a levél címzettjeinek ugyanez lesz az első reakciója. Nem gondolt arra, hogy az ilyen levelek ingyen kínálják a lehetőséget, hogy jót tehessünk, segíthessünk másoknak. Továbbküldői egyszerre érezhetik magukat bennfentesnek és jótevőnek – nem csoda, ha a címzettek nem haboztak rátenyerelni a Továbbküldés gombra, és szétkürtölni az országban a hírt.

A listeriáról az e heti HVG-ben

A friss HVG témával foglalkozó cikke szerint a szóban forgó bacilus közel sem fertőz olyan könnyen, mint azt a kéretlen levél címzettjei gondolhatták. A kórokozót antibiotikummal ki is lehet irtani. Ám ha az arra fogékonyak – krónikus betegek, várandósak, idősek – szervezetében szaporodásnak indul, az esetek negyedében-harmadában tüdő-, agyvelő- vagy agyhártyagyulladást okoz. Fertőzőképessége viszont nem túl nagy, a súlyos betegség kialakulásához több tízezer baktérium szükséges. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a listeria az élelmiszereken nem okoz látható elváltozást. Ráadásul e baktérium extrém körülmények között, például a hűtőszekrényben lévő ételekben is képes szaporodni. A listeria felfedezésének történetéről illetve élelmiszerekben való megjelenésének okairól részletesen olvashattok a lapban.

– Hogyan ismerhetünk fel egy hamis lánclevelet? – infografika

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!