A műsorban tényként közölték, hogy Dél-Oszétiában merényletet követtek el Eduard Kokojti ottani elnök ellen, mire az elszakadt területről lőni kezdték a határ közelében lévő grúziai Nikozi falut, és az orosz csapatok behatoltak Grúzia területére. Szaakasvili elnököt és a kormányt evakuálták – mondta a műsorvezető, majd néhány perc múlva bejelentette, hogy az államfőt megölték, és megalakult a népi kormány.

Az álriport fél órán át tartott, és csak utána jelentette be a műsorvezető, hogy a térségbeli helyzet esetleges kiéleződésének “lehetséges fejleményeit vázolták fel”.

HOAX NEWS: Russia attacks Georgia, Saakashvili killed

If one of your main news channels said your country’s been invaded and your president murdered – you’d no doubt be extremely scared. In Georgia, that’s just …

Világok harca

Híradásában az MTI felidézi Orson Welles A világok harca című, 1938-as rádiójátékát is, amiben Welles a marslakók inváziójáról szóló ál-helyszínibeszámolók füzérévé dramatizálta H. G. Wells Világok harca című tudományos-fantasztikus regényét.

Mint az a Legendavadászat című könyvben is olvasható: bár a hallgatókat a műsor előtt figyelmeztették, hogy kitalált történetről van szó, azok, akik csak a műsor közben kapcsolódtak be, rémülten értesültek az Egyesült Államokat ért ufóinvázióról.

Welles rádiójátékának „sikerét” sajtótörténészek utólag azzal magyarázták, hogy az mind média-, mind világtörténeti szempontból sajátos időszakban készült. Egyrészt akkoriban a közönség még nem volt felkészülve az áltudósításokra, másrészt 1938 rendkívül feszült év volt. (További részletek Welles hangjátékának fogadtatásáról).

Milyen volt a film hatása Grúziában?

Hatását tekintve valami hasonló történt most Grúziában is, még ha a kiváltó ok – az orosz fél szerint politikai provokáció – teljesen más is volt. Az emberek itt is csomagolni kezdtek és menekülni akartak, a telefonvonalak nem bírták a terhelést. Elterjedt az is, hogy a fiatalokat azonnal behívják katonai szolgálatra. A halálra rémült emberek csak órákkal később tértek magukhoz – adja hírül az MTI.

Maga a “meggyilkolt” grúz elnök vasárnap helyeslően nyilatkozott a filmről, szerinte “a riport megakadályozhatja az oroszokat terveik végrehajtásában.” Az ellenzéknek azonban nem tetszett ennyire: a tévé épülete elé vonultak, és még vasárnap is ott tüntetettek. Nino Burzsanadze – Szaakasvili volt harcostársa, mai ellenzéki – bejelentette, hogy bírósági úton keres elégtételt, amiért egy orosz bábkormány vezetőjeként mutatták be.

Moszkva szerint a televíziós pánikkeltés Szaakasvili elnök tudatos provokációja volt, amely Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke szerint a hivatalos rezsim érdekeit szolgálta, és felelősségre kell vonni a grúz államfőt.

Hírügynökségi híradások szerint egyébként az Imedi tv az elnök és az ellenzék közötti három évvel ezelőtti belső összecsapásokig egy grúziai milliárdos ellenzéki adója volt. Akkor azonban megvonták engedélyét, és amióta újra működhet, szilárdan Szaakasvili kezében van.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!