“Én csak most olvastam Orbán Viktor beszédét, amelyben azt állította, hogy 17 évesen hallotta az Emerson, Lake and Palmer triótól azt a dalt, hogy „Van erőnk, hogy változtassunk…” – írja a kolléga, hozzátéve, hogy maga is ELP-rajongó, ám ezt a számot nem ismerte. Rákeresett és kiderült, hogy az 1994-ben (más források szerint 1996-ban) kiadott In the Hot Seat című albumon van rajta, amit nem ismer. A szám címe: Hand of Truth, azaz Az igazság keze. Orbán viszont – így ő – ezt a számot 17 évesen nem hallhatta – “leszámítva azt az esetet, hogy valóban a jövőbe lát, minimum másfél évtizedre előre”.

Emlékeztetőképpen az Orbán-beszéd nyitómondatai a fidesz.hu oldaláról:

“Kedves Dalma Asszony, mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Csoóri Sándor! Hölgyeim és Uraim!

Talán néha Önökbe is belehasít az a felismerés, hogy egy mondat, egy vers, egy kis dal, valami, amit régen hallottunk, nem lehetett véletlen, mert hirtelen, évekkel később, valamiképp értelmet nyer, a hasznunkra válik. Sőt, ebben a teremben biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki úgy hiszi, véletlen valójában nincs is; mert minden történet, szó, dal, siker, kiállt próba értelme előbb vagy utóbb megnyilatkozik. Itt van például fiatalkorunknak az a dala, amit hosszú évek után nemrég újra hallottam, s most itt a várakozás perceit kitöltő dalok között is helyet kapott. Tizenhét éves koromban nem gondoltam volna, hogy harminc évvel később egy Emerson, Lake and Palmer dal jelenthet nekem bármit. A dalszöveg nyersfordításban így hangzik:

Van erőnk, hogy változtassunk,
Nem tévedés: rajtad és rajtam múlik.
Van erőnk, hogy változtassunk,
Ne tegyünk tovább úgy, mintha nem lenne vesztenivalónk.

Van erőnk, hogy változtassunk,
Nincs olyan tett, mit vissza ne vonhatnánk.
Van erőnk, hogy változtassunk,
A Mennyeknek Tüze az Igazság kezében ég.”

És a dal szövege eredetiben:

„We have the power, we can make a change
there ain’t no mistake, it’s down to me and you
We have the power, we can make any change
stop pretending we’ve got nothin’ to lose
We have the power, we can make a change
there’s nothin’ been done that we can’t undo
We have the power, we can make a change
there’s fire in the heavens (mountain),
it’s burning in the hand of truth”

… és mire idáig jutottam, pár keresés után az is kiderült, hogy a Quart sasszemű szerzői is kiszúrták és napokkal ezelőtt már megírták ezt a kis bukkanót.

Fotó: Bődey János / Index.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!