“A nagy európai IQ-bajnokság”

Lánclevelekben és különféle weboldalokon hirdetik a „nagy európai IQ-bajnokságot”, amelyből az üzemeltetők szerint kiderülhet, melyik ország polgárai a legintelligensebbek. A nagy versengés mögött azonban egyszerű haszonszerzés áll – írja a hvg.hu. Az újság szerint ugyanis csak akkor tudjuk meg az eredményt, ha egy megadott telefonszámra 1000 forintért egy sms-t küldünk. Ráadásul maga a „termék”, az online IQ-teszt haszna is kétes értékű. Az intelligenciateszteket Magyarországon egy – tudományos munkát végző pszichológusokból álló – tesztbizottság vizsgálja be, s ez a testület dönt arról, használható-e az adott teszt. „Nagyon fontos ezen felül a személyes kontaktus is, az internet viszont személytelen” – hangsúlyozta a hvg.hu-nak egy szakértő.

Újabb adalék a Capa-legendához

A spanyol milicista haláláról készült fotó Robert Capa leghíresebb képe. Készítésének körülményeiről régóta vitáznak. Egy magyar történész másfél évvel ezelőtt bizonyítékokat sorolt az eredetiség mellett, most viszont egy katalán újságíró azt állítja: a Capa által megjelölt helyszín nem stimmel – adja hírül a hvg.hu. A kép a mostani kutatás szerint nem a Capa által megjelölt andalúziai Cerro Muriana közelében készült, hanem 50 kilométerrel arrébb – írja az Independent egy katalán napilap cikkére hivatkozva. Az El Periodico szerzője a helyszínen készült fotókkal és további adalékokkal próbálja állítását igazolni. Szerinte Espejaro környékén csak szeptember 22. és 25. között voltak harcok, addigra azonban a francia Vu magazin közölte is a képeket. Abban az időpontban, amikor a fotó készülhetett, Franco csapatai még messze jártak, legalább 15 mérfölddel odébb, Montillában, s a hegyoldal, amire a fotó néz, még a köztársaságpártiak kezén volt.

Demi mohikánhajjal

Demi Moore rövidre nyírt indiánfrizurával? Legalábbis azon a – természetesen digitálisan manipulált – képen, amit férje, Ashton Kutcher posztolt feleségéről hétfőn twitteres oldalán. A kép megosztását egy kis szerelmes csacsogás követte, amit a média lelkendezve idézgetett. Kutcher 2,8 millió + Demi 1,6 millió követője + Trending Topics + médiavisszhang: önpíár a javából, nulla dolcsiért, mesterfokon!

Bizonyítékok a holdra szállásra

Emberek milliói figyelték lélegzetvisszafojtva, amikor Neil Armstrong negyven évvel ezelőtt a Hold felszínére lépett, mégis hamar megjelentek a kétkedő hangok, és az összeesküvés-elméletek, miszerint a holdra szállás sosem történt meg. Az AskMen.com oldal öt olyan tényt sorol fel, amelyek ennek az ellenkezőjét támasztják alá. Ezek: a szovjetek sosem vitatták a tényt, a felvételek mennyisége, a hozott kőzetminták, a több mint 400 ezer ember, aki az Apollo programban részt vett és a tény, hogy az amerikaiak újra és újra visszetértek a Holdra.

Kamu a betiltott Sprite-reklám

Orálisszex-jelenetet tartalmazó, állítólag a német piacra szánt, de betiltott Sprite-reklámtól volt hangos a hét elején az internet. A siker hatására a reklámfilm eredeti szerzője felfedte magát, jelezve, hogy alkotása nem a Coca-Cola rendelésére készült. Isacsson állítása szerint a videó teszt volt arra, hogy a készítők meddig mehetnek el a közönség sokkolásában. A YouTube mindenesetre besokallt, és folyamatosan törlik a videót. Update: Kis csellel mégis fent maradhatott az orális szexes Sprite-reklám a YouTube-on. De miért kell ezt egyáltalán tiltani??

Mégsem ehet hullákat a robot

A múlt héten járta be a hír a világot, mely szerint a Robotic Technology Inc. által az amerikai hadügyminisztérium számára fejlesztett szerkezet bármilyen szerves anyagot – növényeket, fát, régi bútorokat, vagy akár holttesteket is – képes lebontani és energiaként hasznosítani. Az I4U News értesülései szerint a cég e héten azonban közleményt adott ki, amelyben tagadták, hogy az elesett katonákat „etetnék meg” a robottal. A vállalat szerint ez ugyanis ellenkezne a Genfi Egyezménnyel, s az általuk fejlesztett gépezet kizárólag növényeket tud hasznosítani.

Itt pedig élőben követheted az eseményeket.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!