A videót május 31-én tette fel a YouTube-ra egy 37 éves férfi, aki saját bevallása szerint éppen a vizet filmezte napkeltekor, amikor különös mozgásra lett figyelmes. A mobiltelefonnal készített, és ennek megfelelően nem túl jó minőségű, kétperces videót azóta több mint 100 ezren nézték meg. Felbolydult a környék lakossága mellett a kihalt, illetve különös állatokat kutató kriptozoológusok közössége is. Szerintük a mostani videó az egyik legmeggyőzőbb felvétel azóta, hogy 1977-ben egy Sandra Mansi nevű nő lefényképezett a tavon valamit, amit sokan vízi szörnyként azonosítottak.

Lake Monster Caught On Video

http://www.themorningstarr.co.uk/2009/06/02/lake-monster-caught-on-video/A video has appeared on YouTube which some speculate could be the almost legendary l…

A titokzatos vízi lény a 19. század óta foglalkoztatja a helyieket, akik már több mint 300 alkalommal vélték látni a szörnyet – írja az abcNEWS, hozzátéve: ennek ellenére a hetvenes évekbeli fotón és a mostani videón kívül nincs kézzelfogható bizonyíték a létezésére. Sőt, szkeptikusok szerint ez a mostani videó sem bizonyít semmit. A lap által idézett biológus, Charles Kilpatrick szerint a vízen „sikló” állat valószínűleg egy szarvas vagy egy jávorszarvas, de mindenképpen egy emlős. Az állat mozgását tanulmányozva megállapítható, ahogy igyekszik a fejét a víz felett tartani.

Ben Radford, egy szkeptikus magazin szerkesztője szerint a víziszörny-észleléseknek két fajtája különböztethető meg. Vannak olyan kamu képek, amikről első pillantásra megállapítható, hogy csalásról van szó – példaként Radford az Urbanlegends.hu-n is elemzett „borneói szörnyet” hozza. A másik csoportba – és ez a gyakoribb – olyan esetek sorolhatók, amikor az emberek környezetidegen, különös dolgokat fedeznek fel a tavon, és rögtön sosem látott vagy nagyon is legendás szörnyeket képzelnek oda. A mostani videón is van vagy három különös tárgy, ami – ha egy fotóról lenne szó – ebben a minőségben bárminek elmenne. Ezek az észlelések – legyen szó fotóról, videóról vagy beszámolóról – azonban nem tekinthetők bizonyítéknak, figyelmeztet Radford. Majd ha előkerülnek ismeretlen fogak, csontok, csontvázak, ne adj isten, tetemek a vízből, azokon majd el lehet kezdeni a vizsgálódást, véli.

Radford a LiveScience oldalán tovább boncolgatja a kérdést, rámutatva arra, hogy a felvétel épp akkor ér véget, amikor az állat eléri a partot. Ez persze magyarázható azzal is, hogy az állatot rögzítő férfi mobiltelefonjának memóriája betelt, vagy akkumulátora lemerült, Radford azonban úgy véli, a felvétel valószínűleg azért ér véget ilyen gyorsan, mert a következő pillanatokban talán fény derült volna arra, milyen állat mászik ki a partra.

Aki persze hinni akar a különleges állatok létezésében, azt egy ilyen videó csak megerősíti ebbéli hitében. Optimista az abcNEWS által meginterjúvolt Linda Bowden kutató is, aki szerint ugyan nincs bizonyíték a szóban forgó tavi szörny létezésére, de nem volt korábban az óriásszájú cápára sem, amiről ugyanígy beszéltek az emberek, de megerősíteni a létezését csupán 1976-ban sikerült. Bowden egy 2003-as kutatásról is beszámol a lapnak, amelynek során echolokáció nyomaira bukkantak a tóban, ahol pedig nem él olyan állat, amelyik ilyet produkálni tudna.

És persze nem utolsósorban: a misztikus állatról szóló mesék az idegenforgalmat és az erre épülő ajándékbizniszt is – ezáltal pedig az egész környéket – fellendítik.

Valódi állatokból sárkányok
Szörnyek 10-es toplistája
Kriptozoológiai toplista

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!