Nem kellett sokat várni, hogy a mexikói sertésinfluenza-járvány kiváltotta pánik és felfokozott érdeklődés a járvánnyal kapcsolatos hírek iránt felkeltse a spam-gyártók figyelmét – írja a virushirado.hu.

Az ügyeskedők százszámra regisztrálják a “swineflu” kezdetű doménneveket, amelyek egy részét azonnal kereskedelmi célra használják fel. Az F-Secure netbiztonsági cég kutatói rátaláltak egy olyan weboldalra, amely 20 dollárért “sertés-influenza túlélési útmutatót” árusít elektronikus könyv formájában – miközben a járványügyi szakemberek között még a betegség pontos oka, tünetei és kezelése (sőt még a neve!) tekintetében sincs teljes egyetértés.

Az ajánlatokat érdemes gyanakvással fogadni, mert a haszontalan irományra kiadott pénz mellett a netezőket közvetlen kár is érheti, ha bankkártyájuk adatai illetéktelen kezekbe kerülnek. A kétes forrásból beszerzett gyógyszerek pedig egészségünkre is veszélyesek lehetnek – figyelmeztet a szájt az F-Secure, a McAfee és SARC blogok nyomán írt cikkében.

A Symantec antivírus laborja olyan kéretlen levelekre hívja fel a figyelmet, amelyek a járványról szóló hírügynökségi beszámolók részleteit közlik, majd lakhelyének megadására és az üggyel kapcsolatos személyes tapasztalatainak közlésére kérik a címzettet – azzal a szándékkal, hogy a válaszadókat bejegyezhessék a spam iránt fogékony “élő címek” adatbázisába.

Olyan kéretlen levelek is előfordulnak, amelyek a járvánnyal kapcsolatos hírügynökségi címszavakat közölnek – melléklet, link vagy egyéb tartalom viszont nem kapcsolódik hozzájuk. Ezek a kutatók szerint egy kártevőterjesztésre készülő csoport próbafuttatásai lehetnek, vagy arra szolgálnak, hogy a félelem légkörét erősítve fogékonyabbá tegyék a netezőket a későbbi, kártékony tartalmat is hordozó álhírekre.

Az Advertlabs blog olyan spamlevelekről ad hírt, amik celebek fertőzöttségével riogatnak és az alábbi tárgyakkal keltik fel a figyelmet:

First US swine flu victims!
US swine flu statistics
Salma Hayek caught swine flu!
Swine flu worldwide!
Swine flu in Hollywood!
Swine flu in USA
Madonna caught swine flu!

Madonna (és Salma Hayek) természetesen nem fertőződtek meg, és a levelek csatolmányait sem érdemes megnyitni, a már jól ismert esetleges következmények miatt.

További cikkek:

Looking at Swine Flu Spam Globally
Spammers Trying To Cash In on Swine Flu Frenzy 
Swine Flu Spam

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!