Peter Hornung, az ARD prágai tudósítója szerint a jugoszláv utasszállító valóban lezuhant az észak-csehországi Srbska Kamenice faluja fölött, és a szerencsétlenségben 27-en meghaltak – azt egyedül a légi kísérő élte túl.

A belgrádi rezsim az esetet követően azonnal közleményt adott ki: a repülőgépet horvát terroristák robbantották fel 10 ezer méter magasságban. Azt, hogy Jugoszláviában valóban ezt kommunikálták, az ügyet kivizsgáló csehszlovák bizottság egy tagja is megerősítette.

“Tisztában voltunk azzal, kik azok az usztasák, hogy ez valamiféle fasiszta szervezet, ami Jugoszlávia szétrobbantásán munkálkodik” – mesélte az ARD riporterének Jiri Srajbr.

Veszna Vulovics a kórházi ágyán
Veszna Vulovics

A légi kísérő túlélésére a csehszlovák titkosszolgálat egy egészen vad mesét talált ki. A robbanás szerintük a gépet kettévágta, és annak hátsó része, ahol Veszna Vulovics tartózkodott, nem zuhant le egyből, hanem spirálmozgásban vitorlázott a föld felé.

Valójában csak néhány száz méter magasan tört szét a gép

A repülőgép azonban – tíz kilométer helyett – csak néhány száz méterrel a föld felett tört szét – állították Hornung kutatása szerint a szemtanúk. Ráadásul a roncsok szétszóródása is nyilvánvalóvá tette, hogy nem 10 ezer méter magasságban történt a robbanás – mutat rá egy szerb szakértő, akit az eset kivizsgálásra a helyszínre hívtak.

A ma 59 éves Vulovics nem sokat tudott hozzáadni mindehhez, az utolsó szerencsétlenség előtti emléke a gépbe történő beszállás volt. (Vulovicsot nemzeti hősként tisztelik hazájában. Később részt vett több Milosevics-ellenes megmozduláson is, ami miatt 1990-ben állását is elveszítette. Politikai aktivitása a mai napig tart, Borisz Tadics elnök hangos támogatója.)

Az ARD-tudósító gyanúja szerint a repülőgépet a csehszlovák légierő lőtte le, miután az utasszállító egy váratlan meghibásodást követően egy katonailag érzékeny területen próbált kényszerleszállást végrehajtani. Hogy a kényelmetlen incidenst eltussolják, a csehszlovák és a jugoszláv titkosszolgálat együtt találta ki a terrortámadásról szóló mesét, amit egy csodálatos megmeneküléssel fűszereztek meg.

Az esettel a Mythbusters című műsorban is foglalkoztak, és – érthetően – nem tudták reprodukálni.

Update | Az eset 40. évfordulóján a Serbia Insajd is megemlékezett a balesetről.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!