Mózer András mai írását olvasva szaladtam bele egy múlt héten elmulasztott átverésbe. A Bloomberg hírügynökségre hivatkozó történet, miszerint szomáliai kalózok összeharácsolt pénzüket a bajba jutott Citigroup részvények vásárlására költenék, a magyar online sajtóban két helyen jelent meg.

A VG.hu Jó vicc: szomáliai kalózok vásárolnák fel a Citigroupot című cikkének jelenlegi változata jelzi ugyan, hogy a hírügynökség archívumában az írás nem található meg, és az feltehetőleg nem igaz, de azért elmélkednek egyet az “érdekes felvetésen, hogy az petrodollárok visszaáramlása az Egyesült Államokba nem csak egy csatornán keresztül, hanem változatos útvonalon is haladhat”.

A másik forrás, a portfolio.hu farvize alatt evező buksz.blog.hu a sokat sejtető, szenzációra éhes látogatók becsalogatására hajazó Döbbenet: hétpróbás gonosztevők veszik meg a Citigroupot! címmel hozta a sztorit, miszerint a “brutális szomáliai kalózok újabb meredek lépéssel döbbentették meg a világot: a Bloomberg szerint a váltságdíjakból összeharácsolt hatalmas mennyiségű készpénzen egyszerűen megvennék a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatóját, az éppen állami tőkeinjekcióra szoruló Citigroupot”. Cikkükben lefordították szinte a teljes angol szöveget, idézve a kalózok szóvivőjét is, aki szerint a 10 centes ár nem rossz pénz, tekintve, hogy ők nem nagyon “szoktak fizetni a dolgokért, amiket akarnak, szóval minden befektető örülhet, hogy egyáltalán adnak valamit.” Az oldal mentségére legyen mondva, hogy a turpisság kiderülése után nem játszották meg, hogy ők nem dőltek be a kacsának, hanem az eredeti cikket módosították az írás lebuktatása után.

Egy a szomáliaihoz hasonló – bár egyáltalán nem ilyen vad – felvásárlási kacsa a közelmúltból a Forbes magazin orosz kezekre jutásáról szólt, amit a kiadó azonnal cáfolt.

A pénzügyi válságok mindig is melegágyai voltak a kacsáknak, és a közönség is befogadóbb azokban a napokban, amikor a sajtó egyébként is őrületes veszteségekről (4 900 000 000 000 forintot bukott három hónap alatt az AIG), vad üzletekről számol be. Ilyen környezetben a tréfamesterek felelőssége is nagyobb: az egyébként vicces és ártatlan ugratások ugyanis cégeket, piacokat dönthetnek be – napok alatt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!