A korábban már itt is feldolgozott Bill Gates-ígéret – egészen pontosan annak 2006-os verziója – terjed újra gőzerővel az interneten; nincs mese, az olcsó meggazdagodás mindig is divatos volt. A levél ígérete szerint a sok pénzért ráadásul semmit sem kell tenni, épp ettől lesz olyan veszedelmes.

Továbbra sem lehetséges azonban a levelek ilyen típusú követése, és senki nem is fog ilyen akciót indítani. Azt, hogy mit veszíthet az ember az ilyen e-mailekkel, elolvashatjátok Legendavadászat című könyvünkben. És akkor íme a felturbózott változat, amelynek egy őszinte félmondata azért van: “ne csapjátok be magatokat“.

Normál esetben nem küldök tovább ilyen fajta üzeneteket, de ez a levél egy nagyon jó baráttól jött, aki ügyvédnő, és egy érdekes lehetőségnek tűnik. Ha ő azt mondja nekem, hogy ez működik, akkor működik is. Minden esetre nem veszt vele semmit az ember.

A következőket mesélte el nekem:

Ügyvédnő vagyok és ismerem a törvényt. Ez egy tény. Ne csapjátok be magatokat, az AOL és az Intel tartja magát az ígéretéhez a bíróságtól és milliós nagyságrendű követelésektől való félelme miatt, ahogy ezt nemrég a Pepsi Cola csinálta a General Electic-kel. Kedves barátaim, ne tartsátok ezt egy buta viccnek. Bill Gates most osztja szét a jövedelmét. Ha most nem reagáltok rá, később megbánhatjátok. A windows még mindig a leggyakrabban használt program. A Microsoft és az AOL kísérleteznek ezzel az e-mailen keresztül elküldött szöveggel (e-mail beta test). Ha elkülditek ezt az e-mailt a barátaitoknak, akkor a Microsoft 2 hétig követi a nyomotokat. Minden egyes személyért, aki ezt az e-mailt elküldi 245 EUR-t fizet a Microsoft. Minden egyes személyért, akinek elküldtétek és ő továbbküldte ezt az e-mailt 243 EUR-t fizetnek, a harmadik személyért, aki megkapja 241 EUR-t fizet a Microsoft. 2 hét után a Microsoft küld nektek egy levelet, amiben kéri a postai címetek megerősítését és küld egy csekket.

Üdvözlettel:
(itt egy név és egy cím)

Én ezt csalásnak tartottam, de két héttel később, miután ezt a levelet megkaptam és továbbküldtem, a Microsoft kérte tőlem a címem és kaptam egy csekket 24800 Eur-ról. Válaszolnotok kell, mielőtt vége a tesztnek, ha valakinek megadatik ez a lehetőség, élnie kell vele. Bill Gates számára ez a kiadás csak egy reklámköltség. Kérlek küldjétek el ezt a mailt annyi embernek, amennyinek csak tudjátok. Legalább 1000 EUR-t kell kapjatok. Ne segédkeznénk az e-mail továbbításban ha nem lenne nekünk is érdekünk.

Az apám egyik ismerőse néhány hónappal ezelőtt részt vett ebben. Amikor legutóbb meglátogattam, mutatott nekem egy csekket. Az összes 4324,44 EUR-t tett ki. Patricia néni, egy jóbarátom nagynénje, az Intelnek dolgozik és nemrég kapott egy 4543,23 EUR összegű csekket a levél továbbításáért.

Ahogy mondtam, én ismerem a törvényt és az is igaz, hogy az Intel és az AOL éppen egy fúzión tárgyalnak, hogy a világ legnagyobb ajánlattevőjé váljanak és és azért végzik ezt a tesztet, hogy biztosak legyenek benne, hogy a legtöbbet használt progtramnál maradjanak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!