Küldetés teljesítve – olvashattuk az Abraham Lincoln hajó egy hatalmas molinóján, 2003 májusában, George Bush feje fölött. Az amerikai elnök itt tartott szónoklatában jelentette be, hogy Irakban befejeződtek a főbb harcok. Azóta eltelt három és fél esztendő, Irakban mégsincs nyugalom, sőt. Az amerikai választók éppen a napokban tartott félidei szavazáson mutatták meg, mennyire nem érzik sikeresnek az iraki beavatkozást.

A Museum of Hoaxes weboldal a közelmúltban közzétett egy YouTube-videót, mely bemutatja, hogyan „vágták meg” az idők folyamán az ominózus Bush-beszédet, leszedve a ma már nevetségesen hangzó molinót. Az állítólag megdolgozott videó megtekinthető a Fehér Ház honlapján is.

A videó publikálását követően azonnal megindult a vita, valóban történelemhamisításról van-e szó, vagy csupán szerencsétlen félreértelmezésről. Egy cikk szerint az első videóban bemutatott, feliratot is ábrázoló fotó más szögből készült, így férhetett rá az üzenet. Rövidesen előkerült egy újabb videó a Washington Postról, amely ugyanabból a kameraállásból készült, és ezen sem volt látható a felirat.

Aztán jött a leleplezés leleplezése a YouTube-on: abban az évben minden videó ilyen kis fekete csíkkal került fel az oldalra.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!