A teljes történet szerint a férj a családi ház teraszán szerelte motorkerékpárját: berúgta, túráztatta, ám az valamilyen oknál fogva egyesbe kapcsolt, s a kormányba kapaszkodó férfit magával rántva a teraszról az ajtóüvegen át bevágódott a nappaliba. A feleség kihívta a mentőket, akik kórházba vitték szerencsétlenül járt párját. Amíg kedvesét a kórházban az orvosok rakták össze, a feleség szorgosan takarított. A motorból padlóra folyt benzint vécépapírral feltörölte, majd a benzines papírt a vécékagylóba dobta. Később a kórházból hazatérő férje wc-re ment, majd – miközben nagydolgát végezte – rágyújtott egy cigire. Végül a még égő csikket a kagylóba dobta. A konyhában tartózkodó feleség hatalmas robbanást hallott. A toaletthez rohant, ahol üvöltő férje, letolt nadrággal feküdt, alaposan összeégve. A kétségbeesett nő mentőt hívott, a házhoz pedig ugyanazok a mentősök jöttek ki, akik a motoros balesetkor. Miközben hordágyon cipelték le a lépcsőn a férfit, megkérdezték a feleségét, hogy mi történt. Hallva a sztorit, egyikük annyira elnevette magát, hogy megbotlott és elejtette a hordágyat. A férj lezuhant a lépcsőn, és eltörte a bokáját.

Bár ezt a sztorit a Snopes-ról vettük, hasonló városi legenda idehaza is ismert: ebben a munkából hazatérő feleség – azt gondolván, hogy férje turkál a hűtőszekrényben – alaposan megmogyorózza a szerelőt, aki a meglepetésre felkapja és beveri a hűtőbe a fejét. Kijönnek a mentősök, hordágyra teszik, majd – hallgatva a történteket – elnevetik magukat és leejtik a lépcsőn a szerelőt, aki így kezét/lábát töri.

De nemcsak a hordágyas szerencsétlenség, hanem a felrobbant WC sztorija is visszaköszön magyar nyelven, egy honlap egy pásztói autószerelővel meséli el a történetet:

“A férfi egy autójavító-műhelyben keresi karosszérialakatosként a betevőre valót. A baleset délutánján az olajos és kátrányos overallt az asszony gondjaira bízta, majd átugrott egy kicsit sörözni a közeli talponállóba. Míg a ház ura a búfelejtőben poharazgatott, addig hitvese benzinnel és az ott talált festékhígítóval próbálta eltüntetni a munkaruha makacs foltjait. A rendhagyóan radikális tisztítás végeztével a szutykos vegyszert a WC-be öntötte, majd vacsorakészítéshez látott. Ekkor érkezett haza a kicsit bódult férj, és régi jó szokásához híven – félárbocra eresztett gatyával – beült újságot olvasni a budira. Engedve szenvedélye csábításának, a sporthíreknél már cigarettára is gyújtott, majd hanyag eleganciával a parázsló csikket a duplán “aláaknázott” kagylóba pöccintette… Ekkor csapott fel a kénköves mennykő a házigazda csupasz lába között. A család a kétségbeesett ordításra, majd a veszett szitkozódásra riadt fel. A halálra rémült apuci füstölgő üleppel és megperzselt “családfával” toporgott üvöltve a fürdőszoba közepén és oltásért rimánkodott. A fáma szerint az áldozat napokig nem szólt mosónőként leszerepelt asszonykájához, és sokáig csak állva tudott vacsorázni. Szerencsére a leégett félguriga WC papíron és a szőrpusztuláson kívül nem érte komolyabb károsodás a szerelőt. Anyagi kár is csupán az autójavítót érte, mert miután kitudódott a hétpecsétes családi titok, a röhögéstől napokig alig tudtak rendesen dolgozni a műhelybeli haverok.”

A vécés tragédiát – igaz, nem a magyar verziót – a média sem hagyhatta ki. A Reuters és a United Press International 1988-ban az izraeli The Jerusalem Post egyik cikkére hivatkozva hírként számolt be arról, miként robbant fel a cigicsikket a vécékagylóba hajító férj, miután felesége egy agyontaposott rovart dobott a vécékagylóba, majd látva, hogy az még él, rovarirtó spray-vel telefújta. Mint később kiderült, a Jerusalem Post úgy adta le a hírt, hogy az újságíró nem ellenőrizte a forrást. A lap mégis tagadta, hogy átverés áldozata lett volna. A történet 1993 októberében a legendák tárházául szolgáló Weekly World News hasábjain bukkant fel, ám ezúttal az áldozat nevét (Saul Frankel) is megemlítették, mi több, idézte is őt az újság.

A Snopes azonban megemlít egy esetet, amely valóban megtörtént, méghozzá az amerikai Nyugat-Virginiában 2004-ben. Az 52 éves John Jenkins egy építkezésen dolgozott, amikor a hordozható wc kabinban könnyíteni akart magán. A toaletten rágyújtott, s ekkor történt a robbanás. Mint kiderült, a kabin alatt egy sérült gázvezeték volt, az onnan kiszivárgott gáz okozta a szerencsétlenséget – azaz nem a vécékagylóba tett anyag. (Az esetről a ma.hu is beszámolt, egy évvel később.)

A történetnek utánajártak a Mythbusters sorozat készítői is, próbálkoztak mindennel, nem sok sikerrel – a mítoszt végül megdöntöttnek minősítették. A sztori keletkezésének időpontja nem ismert, de az biztos, hogy már 1949-ben megjelent Robert Service kanadai költő egy művében (“The Three Bares“).

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!