A nemzetbiztonság érdekeire való hivatkozással a blogírás felfüggesztésére, vagy legalább a posztok előzetes biztonsági ellenőrzésére szólította fel a miniszterelnököt Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár a hivatali blogján – adta hírül május 29-én a Klubrádió.

“Nézem az interneten a Gyurcsány Fercsi blogját. A legutolsó bejegyzés május 25-i. Azt írja: a célegyenesbe fordultunk kedves barátaim. Nem lennék most a köztársaság ellenségeinek helyében. Kezdhetik összehúzni a nadrágszíjat, a köztársaság idős barátai persze most is számíthatnak ránk…stb., stb. És mindezt azért olvastam most el, merthogy cenzúráznák a Gyurcsány-blogot – olvasható az Indexen. A nemzetbiztonság érdekeire való hivatkozással a blogírás felfüggesztésére, vagy legalább a posztok előzetes biztonsági ellenőrzésének engedélyezésére egy C-kategóriás biztonsági auditon átesett content-menedzser alkalmazására szólította fel a miniszterelnököt Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár a hivatali blogján 2006. május 29-én, hétfőn kelt bejegyzésében. Tóth szerint a több mint egy évtizede szinte naponta frissülő Gyurcsány-blog jónéhány bejegyzése államtitkokat tartalmaz, mások közjogi méltóságuk biztonságát kompromittálják, és majdnem mindegyik aláássa a szociálliberális párt és a Miniszterelnöki Hivatal nyílt kommunikációs erőfeszítéseit. Hát ez érdekes.”

A hír forrásaként szolgáló Index-cikk azonban egy vélemény, nem hír. Puszta fikció, kitaláció, nem véletlenül van a vélemény rovatban.

De az Index „hírét” nemcsak a rádió kajálta be. Mint azt a cikk szerzőjétől megtudtuk, a nap folyamán egy csomó olvasói levelet kapott, melyekben azt kérdezték tőle, hogy igaz-e a hír.

Az eset mindenesetre jó példa arra, hogy nemcsak egy átlagos médiafogyasztó, de maga a médiamunkás is könnyen készpénznek fogadja el a médiában megjelenő információkat.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!